Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

11 Απριλίου 2016

Ο ΕΦΚ στο κρασί οδήγησε σε έξαρση την παραοικονομία του τομέα

Έκρηξη λαθραίας διακίνησης κρασιού, πλαστά τιμολόγια και εικονικές συναλλαγές, καθίζηση του τζίρου, οινοποιεία στο χείλος της πτώχευσης και μεγάλη απώλεια εσόδων από ΦΠΑ για τα ταμεία του κράτους.

Αυτά είναι τα βασικά κομμάτια του παζλ που συνθέτουν το τοπίο στην εγχώρια αγορά μετά την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

Σε λιγότερο από δύο μήνες από την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή, ο ΕΦΚ στο κρασί επέφερε καίριο πλήγμα στη νομιμότητα της οινικής αγοράς, οδηγώντας σε απελπιστική κατάσταση το σύνολο σχεδόν των οινοποιητικών συνεταιρισμών αλλά και ιδιωτικών οινοποιείων.

 

Παράνομη διακίνηση

Σε συνέντευξη του ο διευθυντής του συνεταιρισμού Κορωπίου, Σταμάτης Γεωργάκης, στην «Οικονομία» του «Εθνους της Κυριακής» μεταφέρει τις εικόνες που αποτυπώνουν πρωτοφανείς συνθήκες κρίσης στον κλάδο. «Σχεδόν η μισή ποσότητα της εγχώριας παραγωγής διακινείται παράνομα και οι δηλώσεις αποθεμάτων που ήταν υποχρεωμένοι οι παραγωγοί και τα οινοποιεία να υποβάλουν είναι σε πολλές περιπτώσεις πλασματικές». «Το κρασί» -συνεχίζει ο Σταμάτης Γεωργάκης- «βρίσκεται αποθηκευμένο πλέον σε ερειπωμένες αποθήκες, σπίτια συγγενών, ενώ πολλές επιχειρήσεις εστίασης εφοδιάζονται τη νύχτα ώστε να αποφευχθούν έλεγχοι.

Οι ποσότητες βέβαια που παραγγέλνουν είναι υποπολλαπλάσιες πλέον. Μια επιχείρηση που τροφοδοτούνταν με 200 τόνους, τώρα παραγγέλνει 50 και με το τιμολόγιο αυτό δικαιολογεί τους υπόλοιπους 150 τόνους που προμηθεύεται χωρίς παραστατικά».

Αύξηση στην τιμή έως και 40%

Η παραοικονομία πλήττει εντονότερα τα λαϊκής κατανάλωσης κρασιά που κυκλοφορούν κυρίως σε ασκούς και αυτό γιατί, όπως εξηγεί ο διευθυντής του συνεταιρισμού Κορωπίου, «στο εμφιαλωμένο κρασί με τις συσκευασίες των 750 ml, η επιβάρυνση από τον ΕΦΚ ανέρχεται σε 15 λεπτά συν ΦΠΑ. Δεδομένου ότι το πιο φθηνό μπουκάλι δεν πέφτει κάτω από τα 3-3,5 ευρώ, η αύξηση αυτή είναι σχεδόν ανεπαίσθητη.

Αντίθετα, στο φθηνό κρασί που πωλείται σε ασκούς και η τιμή του κινείται μεταξύ 70-90 λεπτά το λίτρο, η επιβάρυνση κατά 0,258 ευρώ σε ποσοστιαία βάση είναι πολύ μεγάλη. Το φθηνό κρασί καθίσταται ακριβότερο έως και 40% και από τη στιγμή που δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός φυσιολογικά δηλώνουν τις ποσότητες οίνου όσοι δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν. Δηλαδή οι συνεταιριστικές μονάδες και τα μεγάλα οινοποιεία κατά κύριο λόγο».

«Πριν την επιβολή του φόρου» -προσθέτει ο διευθυντής του συνεταιρισμού στο Κορωπί- «αποδίδαμε 5.000 ευρώ ΦΠΑ κάθε μήνα. Λόγω της κάμψης που έχει δημιουργήσει η διακίνηση λαθραίου κρασιού, οι πωλήσεις έχουν μειωθεί πάνω από 20% και κατά συνέπεια και η απόδοση ΦΠΑ στο κράτος».

 

Απολύσεις ή διαθεσιμότητα

Η μέση πτώση του τζίρου ξεπερνά το 20%, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν μονάδες που εμφανίζουν κατακόρυφη πτώση στις πωλήσεις έως και 60% και προχωρούν σε απολύσεις εργαζομένων ή στην καλύτερη περίπτωση θέτουν σε διαθεσιμότητα το προσωπικό τους. Ωστόσο, το μεγάλο πλήγμα θα έρθει αυτό τον μήνα, όπου τα οινοποιεία θα πρέπει να αποδώσουν εγγυητική επιστολή στο τελωνείο. Για ένα μέσο οινοποιείο που παράγει 500 τόνους κρασί, το ύψος της εγγυητικής φθάνει τις 8.000 ευρώ.

Το παράδοξο είναι ότι, ενώ όλα αυτά συνιστούν το βαρύ τίμημα της επιβολής ενός φόρου που στόχο είχε να φέρει έσοδα στο κράτος, το νέο καθεστώς έφερε αντίθετα αποτελέσματα.

Η έκρηξη της παράνομης διακίνησης κρασιών οδηγεί το ελληνικό δημόσιο σε απώλεια εσόδων από πολλαπλές πηγές, αφού, όπως μας εξηγεί ο γενικός διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ, Παρασκευάς Κορδοπάτης, «όχι μόνο δεν εισπράττεται ο αρχικά εκτιμώμενος ΕΦΚ στο κρασί, αλλά και ο ΦΠΑ και εντέλει και ο φόρος εισοδήματος, οδηγώντας τα προσδοκώμενα έσοδα σε συνολικό αρνητικό πρόσημο».

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 68 επισκέπτες συνδεδεμένους