Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

4 Μαρτίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Οινόραμα, η κορυφαία έκθεση κρασιού, έτοιμη και δυνατή

Με περισσότερα από 200 οινοποιεία και περίπου 1.500 κρασιά, το Οινόραμα 2016 αποδεικνύει πως δεν φέρει τυχαία τον τίτλο της μεγαλύτερης έκθεσης ελληνικών κρασιών στον κόσμο και σίγουρα της πιο σημαντικής στην Ελλάδα. Λίγες μέρες πριν από τη διεξαγωγή της, η έκθεση είναι έτοιμη, είναι πλήρης, είναι εξαιρετικά δυνατή και γεμάτη καινοτομίες.

Λέγοντας «Οινόραμα» εννοούμε όλον τον ελληνικό αμπελώνα στο κέντρο της Αθήνας, στις 5, 6 και 7 Μαρτίου 2016 (10:00-19:00), στο Ζάππειο Μέγαρο. Εννοούμε οινοπαραγωγούς και κρασιά απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και εισαγόμενους οίνους, που παρουσιάζονται σε έλληνες και ξένους επαγγελματίες, αλλά και σε οινόφιλους. Εννοούμε νέες και συναρπαστικές ετικέτες, κρασιά απ’ όλες τις οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, μερικά από τα ακριβότερα και πιο σπάνια ελληνικά κρασιά, καθώς και κρασιά της νέας εσοδείας (2015), που θεωρείται μάλιστα πάρα πολύ καλή έως και εξαιρετική! Οι πολλές χιλιάδες αναμενόμενοι επισκέπτες δεν έχουν παρά να παραλάβουν το ποτήρι γευσιγνωσίας της έκθεσης στην είσοδο και να αφεθούν στη μαγεία του κρασιού.

Παρότι όλα αυτά γίνονται μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα κατήφειας, προβλημάτων και απαισιοδοξίας, το ελληνικό κρασί έρχεται, για άλλη μία φορά, να αποδείξει πως σε πείσμα των καιρών και της πολιτικής, η Ελλάδα των δημιουργών υπάρχει και ανθίσταται.

Όσο για τις καινοτομίες του Οινοράματος,αυτές είναι πάρα πολλές: η αίθουσα «Discover Greek Wines» θα φιλοξενεί τα πιο αντιπροσωπευτικά κρασιά του ελληνικού αμπελώνα για τους επαγγελματίες εκείνους που θέλουν να κάνουν μία γρήγορη γευστική επισκόπηση της ελληνικής παραγωγής· η αίθουσα «Οινικές Αποκαλύψεις» φιλοξενεί οινοποιεία πολύ μικρής παραγωγής καθώς και κρασιά από «αφανείς» ή «άγνωστες» ποικιλίες αμπέλου, «φυσικά» και βιοδυναμικά κρασιά, κρασιά από σταφύλια αυτόρριζων αμπελιών (προ-φυλλοξερικών) και κρασιά ζυμωμένα με γηγενείς ζυμομύκητες, για τους οινόφιλους και επαγγελματίες εκείνους που ψάχνουν το «Top Obscure» κρασί, που δεν είναι δηλαδή καθόλου γνωστό.

Η δράση «ΕλλΟινικό Εστιατόριο»από την άλλη, εστιάζει στην επιβράβευση των εστιατορίων που προβάλλουν τα ελληνικά κρασιά στις λίστες τους, αλλά και στην παροχή συμβουλών σε εστιάτορες που επιθυμούν να κάνουν τους χώρους τους «οινικά εστιατόρια», όπου προβάλλεται το Επώνυμο Ελληνικό Κρασί. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πρωτοτυπία παρουσιάζει το ομαδικό σταντ «Τα Ελαιόλαδα των Οινοποιών», με έξτρα παρθένα ελαιόλαδα υψηλής ποιότητας, που παράγονται από οινοποιούς του Οινοράματος! Επιπλέον, στο Οινόραμα εκτίθενται και εξαιρετικά ελληνικά αποστάγματα, εφόδια για το αμπέλι και το οινοποιείο καθώς και χρήσιμες υπηρεσίες, όπως οι σχολές κρασιού. Τέλος, στον ιστότοπο της έκθεσης (www.oenorama.com) βρίσκονται αναρτημένα όλα τα κρασιά του φετινού Οινοράματος, με δυνατότητα δυναμικά συνδυαστικής αναζήτησης. Έτσι, με αφετηρία πολλά διαφορετικά κριτήρια, μπορεί κάποιος να σχεδιάσει από πριν την επίσκεψή του, αξιοποιώντας στην εντέλεια το χρόνο του.

Όπως και πέρυσι, το Οινόραμα πλαισιώνεται από την εβδομάδα κρασιού «AthensWineWeek» (28/02 - 6/03), κατά τη διάρκεια της οποίας οργανώνονται πολλές εκδηλώσεις για το κρασί, (γευσιγνωσίες, σεμινάρια, παρουσιάσεις, διαλέξεις, οινικά δείπνα κ.ά.) σε διάφορα σημεία της πόλης (www.athenswineweek.gr). Ξεχωρίζει ο «Μαραθώνιος Οινικής Γνώσης», με 30 διαλέξεις-εξπρές (10 λεπτά η κάθε μία), από ειδικούς του κρασιού, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 28/02/16 στο ξενοδοχείο King George, 10:00-18:00 με κόστος εισόδου 5€.

Το εισιτήριο στο Οινόραμα 2016 κοστίζει 10€, περιλαμβάνει το αναμνηστικό και απαραίτητο ποτήρι γευσιγνωσίας, τον κατάλογο κρασιών της έκθεσης και ισχύει για όλες τις ημέρες λειτουργίας της, ενώ με προεγγραφή στο www.oenorama.comο επισκέπτης κερδίζει χρόνο κατά την είσοδό του στην έκθεση.

Το Οινόραμα, που οργανώνεται στην Αθήνα από το 1994 από την εταιρεία Vinetum, τελεί υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ:

Η είσοδος στην έκθεση είναι δωρεάν για δημοσιογράφους. Παρακαλούμε ενημερώσετε την είσοδο για την ιδιότητά σας.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 135 επισκέπτες συνδεδεμένους