Εκτύπωση
PDF

15 Φεβρουαρίου 2016

Βιολογικοί οίνοι: Η αύξηση του αμπελώνα δεν ακολουθεί εκείνη της κατανάλωσης στη Γαλλία

Το 2015, οι γαλλικοί βιολογικοί αμπελώνες αριθμούσαν 5.200 πιστοποιημένες εκμεταλλεύσεις με 673.000 στρέμματα (+ 3% σε σχέση με το 2014). Αν και δεν υπάρχει επιβράδυνση, "υπάρχει μια πιο μετριοπαθής αύξηση" αναγνωρίζει η Elisabeth Mercier, διευθύντρια της Agence Bio, σε συνέντευξη της. Η αύξηση των εκτάσεων βιολογικών αμπελώνων είναι ιδιαίτερα μικρή σε σύγκριση με την περίοδο 2009-2010, όταν «η αμπελουργία επεκτεινόταν μαζί με την εθνική οικονομία», θυμάται η Elisabeth Mercier (η γαλλική κατανάλωση και η παραγωγή βιολογικών προϊόντων τριπλασιάστηκε μεταξύ του 2007 και του 2014).

Η σημερινή εξέλιξη είναι ιδιαίτερα μικρή σε σύγκριση με εκείνη της αύξησης της εγχώριας κατανάλωσης, η οποία είχε κάνει άλμα από το 2007 κατά 15%, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις της Agence Bio. Γνωρίζοντας ότι περισσότερο από το ήμισυ των εγχώριων βιολογικών κρασιών καταναλώνονται σε εθνικό επίπεδο (56% το 2014), το τελευταία στοιχεία «σημαίνουν συναγερμό». «Η πρόκληση για μας είναι να ανταποκριθεί με βιώσιμο τρόπο η ζήτηση των καταναλωτών», αναφέρει ο οινοποιός Patrick Guiraud (ο Πρόεδρος της ένωσης Millésime Bio). Η μετατροπή των αμπελώνων που απαιτεί μια τριετία θα διαταράξει την ισορροπία. Το 2019 που θα εισέλθει η παραγωγή των βιολογικών αμπελώνων δεν θα μπορεί να εξασφαλισθεί ισορροπία μεταξύ των επιφανειών και της κατανάλωσης.

 

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 137 επισκέπτες συνδεδεμένους