Εκτύπωση
PDF

2 Φεβρουαρίου 2016

Η συγκομιδή της Νότιας Αφρικής μειώνεται από την ξηρασία

Σηματοδοτώντας την έναρξη της περιόδου συγκομιδής στο νότιο ημισφαίριο, ο εορτασμός των πρώτων κρασιών της Νότιας Αφρικής πραγματοποιείται σήμερα, στο εστιατόριο του διάσημου ιδιοκτήτη Groot Constantia (του πιο διάσημου οινοποιείου της Νότιας Αφρικής, που ιδρύθηκε το 1685).

Αρχίζοντας τις τελευταίες εβδομάδες, ο 357ος τρύγος σταφυλιών της Νότιας Αφρικής, χαρακτηρίζεται από μια σχεδόν συνεχή και επίμονη ξηρασία. Η μεγαλύτερη συγκομιδή το 2015 επιτεύχθηκε στους αμπελώνες του ποταμού Orange και Klein Karoo, ενώ οι υπόλοιπες περιοχές παραγωγής παρουσίασαν σχετική μείωση.

Φέτος οι ξηρές και θερμές συνθήκες ευθύνονται για την πτώση της απόδοσης κατά 40% στο Darling Swartland. Ακόμη και σε αμπελώνες με άρδευση, η μείωση είναι εμφανής. Το ξηρό κλίμα μπορεί να βοηθά τις συγκεντρώσεις σακχάρων και να διασφαλίζει την ποιότητα του τρύγου, αλλά υπάρχουν φόβοι για μπλοκάρισμα της ωριμότητας και στρεσάρισμα των αμπελώνων από έλλειψη νερού. Η ζέστη θα συνεχίσει τις προσεχείς εβδομάδες, η χρήση της άρδευσης όπου γίνεται όμως δεν την αντιμετωπίζει.

Μια άλλη συνέπεια του θερμού καλοκαιριού, είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 19 Ιανουαρίου στο βουνό Simonsberg (που εδρεύουν οι πόλεις του κρασιού Franschhoek, Paarl και Stellenbosch). Για τρεις ημέρες, οι πυρκαγιές έπληξαν εμβληματικούς αμπελώνες (Kanonkop, Rustenberg, Thelema, Uitkyk ...).

Εκτιμήσεις των ζημιών από τις πυρκαγιές είναι πρόωρο να γίνουν αφού κάποια αμπελοτεμάχια μπορεί να αποκατασταθούν, ενώ κάποια άλλα δεν θα μπορέσουν να ανακτήσουν την παραγωγή τους.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 196 επισκέπτες συνδεδεμένους