Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

25 Νοεμβρίου 2015

Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νεμέας: Δεν είναι τυχαίος ο μηδενικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί στην ΕΕ

Αντιβαίνει Ευρωπαϊκή Οδηγία η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, εμποδίζει την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας παραγωγής σε σχέση με τα εισαγόμενα

Τρίτων χωρών και επιπλέον θίγει ιδιαιτέρως της «Λαϊκές» οικονομικές ετικέτες, σύμφωνα με τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νεμέας.

 

Αναλυτικότερα, ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νεμέας μετά από την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει φόρο(ΕΦΚ) στον οίνο, και ειδικότερα €0,20 ανά λίτρο, με ανακοίνωση του θα ήθελε να επισημάνει ότι προκύπτουν τα ακόλουθα, τα οποία θα πρέπει να προβληματίσουν με την εφαρμογή αυτού του νόμου:

-H οδηγία 92/84 της Ε.Ε. καθορίζει τους ελάχιστους συντελεστές των ειδικών φόρων κατανάλωσης για την αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά στα εξής επίπεδα:

+550€/ εκατόλιτρο καθαρής αλκοόλης

+45 €/ εκατόλιτρο για τα ενδιάμεσα προϊόντα

+0 € για το κρασί

+και 1,87€ / εκατόλιτρο ανά βαθμό αλκοόλης για τη μπίρα.

Δεν είναι τυχαίο που στο κρασί είναι € 0,00 γιατί στόχος της Επιτροπής είναι να ενισχυθεί ο τομέας αυτός και να μην βγουν εκτός ανταγωνισμού οι οινοπαραγωγές χώρες της Ε.Ε. σε σχέση με άλλες αναδυόμενες αγορές του κρασιού – Νότιο Αφρική , Χιλή , Αυστραλία κλπ…

-Στην Ε.Ε. των 27 μόνο σε 4 χώρες ,οι οποίες είναι μη οινοπαραγωγικές, έχουν συντελεστές άλλους από το €0 για το κρασί. Επιβάλλοντας οποιονδήποτε φόρο έρχεται σε αντίφαση με την διατήρηση της ανταγωνιστικότητας μας σαν οινοπαραγωγική χώρα.

-Η «Αξιακή Διάρθρωση» του εμφιαλωμένου στην Ελλάδα είναι ως εξής :

-Μέχρι €6 /φιάλη = 85%

-€6-€10 / φιάλη = 12%

-Άνω των €10 = 3%

-Ο φόρος δεν είναι αναλογικός της τελικής τιμής και επιβαρύνει με μεγαλύτερο % αύξηση τις «Λαϊκές» οικονομικές ετικέτες και τις οικονομικές συσκευασίες στις οποίες έχει στραφεί ο Έλληνας καταναλωτής λόγω οικονομικής κρίσης (Ασκό / ΠΕΤ). Συγκεκριμένα στο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νεμέας η μέση τιμή φιάλης 0,750L είναι €2,47.

-Η επιβολή έρχεται σε μια χρονιά όπου η Ελληνική παραγωγή έναντι πέρσι είναι μειωμένη κατά 25% και η παραγωγή ιδιαίτερα στη Νεμέα κοντά στο -60% και δυσχεραίνει ήδη τα βεβαρυμμένα κοστολόγια των οινοποιιών και συνεπώς την τελική τιμή στον καταναλωτή.

-Θα υπάρξει τεράστιο οικονομικό θέμα που θα προέρχεται από το ταμειακό της κάθε επιχείρησης όπου θα τιμολογεί τον φόρο και θα τον αποδίδει στο τέλος του μήνα αλλά θα τον εισπράττει από τους πελάτες της και από την αγορά μετά από 3 -4 μήνες. Αυτό θα δημιουργήσει μια τεράστια χρηματοδοτική ανάγκη σε κεφάλαιο κίνησης για κάθε επιχείρηση. Ένα μεσαίο οινοποιείο σαν και εμάς δεν θα το αντέξει και κρίνουμε πώς και πιο μεγάλες εταιρείες του κλάδου δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και να προσαρμοστούν. Ο κλάδος έχει Δείκτη Ρευστότητας = 0,15 και Σχέση Ξένα προς Ίδια Κεφάλαια = 2,78 (αυτοί οι δείκτες δείχνουν το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί).

-Ο κίνδυνος ότι η φοροδιαφυγή θα αυξηθεί και το κράτος θα χάσει σταθερά έσοδα γιατί θα αναπτυχτεί παραεμπόριο το οποίο δεν θα μπορεί να ελεγχτεί είναι προφανής με τέτοια επιβολή φόρου. Αν το παραεμπόριο και η πώληση χωρίς τιμολόγιο αυξηθεί τότε τα έσοδα που θα χάσει το κράτος από Φ.Π.Α. , φόρο εισοδήματος , μείωση νόμιμης εργασιακής απασχόλησης θα είναι τεράστια και ίσως να μηδενίζεται το όφελος του φόρου.

Κλείνοντας, την ανακοίνωσή αναφέρει πως «θέλουμε να παρακαλέσουμε την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να επανεξετάσει το θέμα γιατί όπως όλοι του κλάδου έτσι και ο Συνεταιρισμός με τους 1100 και πλέον συνέταιρους αγωνιά για το μέλλον».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 314 επισκέπτες συνδεδεμένους