Εκτύπωση
PDF

4 Αυγούστου 2015

Νέοι νομοί της χώρας στις αποζημιώσεις του περονόσπορου το 2011

Τον Μάιο του 2015, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΠΕΝ με την παρουσία του υπουργού κ. Ε. Αποστόλου και του Γ.Γ. κ. Δ. Γελαλή, η ΚΕΟΣΟΕ τεκμηρίωσε βάσει στοιχείων την αναγκαιότητα επανεξέτασης των δεδομένων οινοπαραγωγής και σταφυλικής παραγωγής, νομών που είχαν εξαιρεθεί από τις αποζημιώσεις του περονόσπορού του 2011.

Οι νομοί για τους οποίους η ΚΕΟΣΟΕ ζήτησε τη διερεύνηση των στοιχείων, όχι μόνο είχαν φυσική μείωση της οινοπαραγωγής τους, αλλά η μείωση αυτή προέκυπτε και από επίσημα στοιχεία του υπουργείου.

Από το Μάιο μέχρι το τέλος Ιουλίου το ΥΠΑΠΕΝ συνεργάστηκε με τις ΔΑΟΚ των νομών Ζακύνθου, Λευκάδας, Ηλείας, Αχαΐας, Λάρισας, Ανατ. Αττικής, Δ. Αττικής και Καρδίτσας, προκειμένου να επεξεργαστούν εκ νέου τα στοιχεία, βάσει κυρίως Δηλώσεων Συγκομιδής ή Αναλυτικών Δηλώσεων Παραγωγής που υποβάλλουν οι συνεταιρισμοί.

Από την διερεύνηση προέκυψε ότι οι νομοί Αττικής, Ζακύνθου, Λάρισας, Καρδίτσας εμφάνιζαν παραγωγή μειωμένη άνω του 30%, ζημιά η οποία υπάγεται στις αποζημιώσεις ΠΣΕΑ για τον περονόσπορο του 2011.

Στους υπόλοιπους νομούς η ζημιά είναι κατώτερη του 30% (με εξαίρεση τη Λευκάδα, όπου θα συνεχιστεί η διερεύνηση) και συνεπώς οι νομοί Αχαΐας και Ηλείας δεν θα ενταχθούν στις αποζημιώσεις.

Η ΚΕΟΣΟΕ εξαίρει το υπουργείο για την άμεση και ταχεία ανταπόκριση στο αίτημά της, αλλά και για την ενδεδειγμένη προσέγγιση των πραγματικών δεδομένων παραγωγής που βασίζονται στις Δηλώσεις Συγκομιδής.

Υπενθυμίζει στους αμπελουργούς ότι οι Δηλώσεις Συγκομιδής και φέτος είναι υποχρεωτικό να υποβληθούν ηλεκτρονικά και ότι είναι ανακριβές αυτό που ανακοινώθηκε σε ιστοσελίδες και στον τύπο ότι η υποβολή τους είναι προαιρετική. Μόνο η υποχρέωση των αμπελουργών που παράγουν οίνο και υποβάλλουν Δηλώσεις Παραγωγής είναι φέτος προαιρετικό να υποβληθούν ηλεκτρονικά. Είναι όμως υποχρεωτικό να υποβληθούν έντυπα στις ΔΑΟΚ, ενώ η ηλεκτρονική υποβολή των Δηλώσεων Συγκομιδής είναι υποχρεωτική.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 94 επισκέπτες συνδεδεμένους