Εκτύπωση
PDF

3 Ιουλίου 2015

Π Ρ Ο Σ

ΤΟΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΥΠΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε κλίμα ανησυχίας και αβεβαιότητας λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών που επικρατούν εξαιτίας των κλειστών τραπεζών και της παντελούς έλλειψης ρευστότητας, πραγματοποιήθηκε σήμερα η 54η Γενική Συνέλευση της ΚΕΟΣΟΕ.

Στην τρομακτική πίεση που υφίστανται τόσο οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί όσο και τα αμπελουργικά νοικοκυριά, καθώς η έλλειψη χρηματοδοτικών πηγών δυναμιτίζει την παραγωγική διαδικασία πολλαπλασιάζοντας τα προ πολλού υπάρχοντα σοβαρά προ-βλήματα, αναφέρθηκαν τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ όσο και οι αντιπρόσωποι των ενώσεων – μελών που παραβρέθηκαν στη Γενική Συνέλευση.

Ευχή όλων, όπως εκφράστηκε στη συνέλευση, είναι να βγει το γρηγορότερο δυνατό η χώρα και η ελληνική οικονομία από το σημερινό πρωτοφανές αδιέξοδο, κάτι που, όπως τονίστηκε, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με σύμπνοια, εθνική ενότητα και σταθερή πορεία της χώρας στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρ. Μάρκου αποτιμώντας τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ επισήμανε ότι δεν επιλύει το πρόβλημα της ανισοκατανομής (το εμπόριο καρπούται τη μερίδα του λέοντος από το συνολικό ακαθάριστο προϊόν του αγροτοδια-τροφικού τομέα), τονίζοντας ότι το αίτημα για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων δομών της αμπελοοινικής οικονομίας με πολιτικές στήριξης της οικογενειακού τύπου αμπελουργικής εκμετάλλευσης παραμένει.

Πρόσθεσε επίσης ότι η οργάνωση κατέθεσε υπόμνημα στον υπουργό ΠΑΠΕΝ με τις θέσεις του κλάδου για μια σειρά κρίσιμα ζητήματα (χρηματοδότηση και δανειακές υποχρεώσεις συνεταιρισμών, πολιτική γης, νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς, αδρανή δικαιώματα, εξαιρεθέντες νόμοι από αποζημιώσεις για περονόσπορο, κλπ) και αναμένει τη δρομολόγηση λύσεων. Ανάμεσα στα θέματα που έχουν τεθεί είναι και η ένταξη των αγροτικών συνεταιρισμών στο χαμηλό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Ο γεν. Δ/ντης της Οργάνωσης Παρ. Κορδοπάτης αναφέρθηκε αναλυτικά στα πεπραγμένα του τελευταίου χρόνου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα ισχύοντα σχετικά με το καθεστώς νέων φυτεύσεων και στις εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν (κριτήρια επιλεξιμότητας κλπ).

Τόνισε ακόμη ότι σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου αλλά και με άλλες χώρες (5 έως στιγμής) επιδιώκεται η ένταξη των ενισχύσεων της φύτευσης του καθεστώτος της αναδιάρθρωσης σε όσους λάβουνε τις νέες άδειες φύτευσης, αίτημα που έχει ιδιαίτερη σημασία στις σημερινές οικονομικές συνθήκες.

Τις εργασίες της εκτέλεσης χαιρέτησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καρακώστας που υποσχέθηκε αμέριστη στήριξη στον κλάδο και εξήρε το έργο της οργάνωσης. Παραβρέθηκαν επίσης και χαιρέτησαν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου ΠΑΠΕΝ.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 174 επισκέπτες συνδεδεμένους