Εκτύπωση
PDF

18 Μαΐου 2015

Συσκευασία: μια μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το PET έχει ενδιαφέρον

Το ΡΕΤ (τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο) επρόκειτο να διατεθεί για τους οίνους που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα ή οίνους χαμηλής ποιότητας. Αυτή η συσκευασία ενδιαφέρει πολύ ορισμένα οινοποιεία. Η UCCOAR-Val d'Orbieu ξεκινά την προώθηση μιας φιάλης ροζέ 1 λίτρου σε συσκευασία PET.

Από τεχνική άποψη; Το ΡΕΤ εκπληρώνει τον ίδιο προστατευτικό ρόλο στην ποιότητα του κρασιού όπως το γυαλί; Για να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό, αρκετοί ερευνητές έχουν μελετήσει τις ιδιότητές του *. Απέδειξαν ότι η μονοστοιβάδα του ΡΕΤ είναι συγκρίσιμη με το γυαλί έναντι του οξυγόνου και της διατήρησης των αρωμάτων, υπό την προϋπόθεση να προστεθεί απορροφητής οξυγόνου.

Οι ερευνητές εργάστηκαν με ένα ροζέ οίνο ποικιλίας Cinsault αποθηκευμένο για 12 μήνες στους 20° C και συσκευασμένο σε 4 φιάλες:

-από γυαλί

-από παρθένο ΡΕΤ με 1% ενεργού απορρόφησης Ο2

-από ανακυκλωμένο και παρθένο κατά το ήμισυ ΡΕΤ με 1% απορρόφηση O2

-και από ΡΕΤ με 3% απορρόφηση O2.

Η πρώτη παρατήρηση: πάνω από 12 μήνες το PET 3% προστατεύει το κρασί από την οξείδωση, όπως το γυαλί. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, η συνολική περιεκτικότητα σε οξυγόνο των οίνων σταθεροποιείται σε περίπου 0,10 mg ανά φιάλη. Στη φιάλη ΡΕΤ 3% εξακολουθεί να υπάρχει 12 mg / L ελεύθερο SO2, 14 mg / L στο γυαλί, ενώ στις δύο φιάλες ΡΕΤ 1%, το ελεύθερο SO2 περνά κάτω από το όριο των 10 mg / L μετά από 4 μήνες.

Τα πράγματα δυσκολεύουν όσον αφορά το CO2. Μόνο το γυαλί δεν προκαλεί καμία απώλεια μετά από 12 μήνες, ενώ ότι το ΡΕΤ χάνει 40 έως 50%, ανάλογα με την ποιότητα. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να αυξηθεί το πάχος του ΡΕΤ, έτσι ώστε να μπορεί να αντέξει στην εμφιάλωση κρασιών με υψηλότερα αρχικά επίπεδα CO2.

Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης την εξέλιξη των αρωματικών οίνων. Τα αρωματικά προφίλ των ροζέ διατηρούνται στο γυαλί και εξίσου στο PET 3%, με διαφορετικά επίπεδα για μόνο 4 ενώσεις. Στο PET 1% το προφίλ χαρακτηρίζεται από αρώματα παλαίωσης (φουρφουράλη και διοξάνιες), αλλά και από αλλαγή του χρώματος.

Με αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα δυνατότητας συσκευασίας οίνων σε ΡΕΤ με απορρόφηση O2 για τουλάχιστον ένα έτος, που έχει το πλεονέκτημα επίσης του χαμηλότερου αντικτύπου από αυτό του γυαλιού στο περιβάλλον.

* Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν από πολλούς εταίρους, στο πλαίσιο του έργου NOVINPAK, που συμμετείχαν το INRA, η MontpellierSupAgro, το Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ, η UCCOAR-Val d'Orbieu, το Εργαστήριο PBS, η Sidel et pure Environment.

 

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 347 επισκέπτες συνδεδεμένους