Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

18 Μαΐου 2015

Συσκευασία: μια μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το PET έχει ενδιαφέρον

Το ΡΕΤ (τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο) επρόκειτο να διατεθεί για τους οίνους που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα ή οίνους χαμηλής ποιότητας. Αυτή η συσκευασία ενδιαφέρει πολύ ορισμένα οινοποιεία. Η UCCOAR-Val d'Orbieu ξεκινά την προώθηση μιας φιάλης ροζέ 1 λίτρου σε συσκευασία PET.

Από τεχνική άποψη; Το ΡΕΤ εκπληρώνει τον ίδιο προστατευτικό ρόλο στην ποιότητα του κρασιού όπως το γυαλί; Για να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό, αρκετοί ερευνητές έχουν μελετήσει τις ιδιότητές του *. Απέδειξαν ότι η μονοστοιβάδα του ΡΕΤ είναι συγκρίσιμη με το γυαλί έναντι του οξυγόνου και της διατήρησης των αρωμάτων, υπό την προϋπόθεση να προστεθεί απορροφητής οξυγόνου.

Οι ερευνητές εργάστηκαν με ένα ροζέ οίνο ποικιλίας Cinsault αποθηκευμένο για 12 μήνες στους 20° C και συσκευασμένο σε 4 φιάλες:

-από γυαλί

-από παρθένο ΡΕΤ με 1% ενεργού απορρόφησης Ο2

-από ανακυκλωμένο και παρθένο κατά το ήμισυ ΡΕΤ με 1% απορρόφηση O2

-και από ΡΕΤ με 3% απορρόφηση O2.

Η πρώτη παρατήρηση: πάνω από 12 μήνες το PET 3% προστατεύει το κρασί από την οξείδωση, όπως το γυαλί. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, η συνολική περιεκτικότητα σε οξυγόνο των οίνων σταθεροποιείται σε περίπου 0,10 mg ανά φιάλη. Στη φιάλη ΡΕΤ 3% εξακολουθεί να υπάρχει 12 mg / L ελεύθερο SO2, 14 mg / L στο γυαλί, ενώ στις δύο φιάλες ΡΕΤ 1%, το ελεύθερο SO2 περνά κάτω από το όριο των 10 mg / L μετά από 4 μήνες.

Τα πράγματα δυσκολεύουν όσον αφορά το CO2. Μόνο το γυαλί δεν προκαλεί καμία απώλεια μετά από 12 μήνες, ενώ ότι το ΡΕΤ χάνει 40 έως 50%, ανάλογα με την ποιότητα. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να αυξηθεί το πάχος του ΡΕΤ, έτσι ώστε να μπορεί να αντέξει στην εμφιάλωση κρασιών με υψηλότερα αρχικά επίπεδα CO2.

Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης την εξέλιξη των αρωματικών οίνων. Τα αρωματικά προφίλ των ροζέ διατηρούνται στο γυαλί και εξίσου στο PET 3%, με διαφορετικά επίπεδα για μόνο 4 ενώσεις. Στο PET 1% το προφίλ χαρακτηρίζεται από αρώματα παλαίωσης (φουρφουράλη και διοξάνιες), αλλά και από αλλαγή του χρώματος.

Με αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα δυνατότητας συσκευασίας οίνων σε ΡΕΤ με απορρόφηση O2 για τουλάχιστον ένα έτος, που έχει το πλεονέκτημα επίσης του χαμηλότερου αντικτύπου από αυτό του γυαλιού στο περιβάλλον.

* Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν από πολλούς εταίρους, στο πλαίσιο του έργου NOVINPAK, που συμμετείχαν το INRA, η MontpellierSupAgro, το Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ, η UCCOAR-Val d'Orbieu, το Εργαστήριο PBS, η Sidel et pure Environment.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 278 επισκέπτες συνδεδεμένους