Εκτύπωση
PDF

5 Φεβρουαρίου 2015

Εξαγωγές οίνων: η προσαρμογή στην κάθε αγορά, το πρώτο κλειδί για την επιτυχία

Οι εξαγωγές δεν είναι πλέον πραγματικά μια στρατηγική επιλογή, αλλά αναγκαιότητα για τις επιχειρήσεις οίνου. Με δεδομένη τη μείωση της κατανάλωσης των εγχώριων αγορών

των παραγωγών χωρών οίνου, ο υπεύθυνος του αγροτοδιατροφικού τομέα της Credit Agricole παρουσίασε μια μελέτη σχετικά με τους παράγοντες απόδοσης των εξαγωγών. Για να εκτιμηθεί η εξαγωγική επίδοση μιας εξαγωγικής επιχείρησης, οι αναλυτές ρώτησαν τους συμμετέχοντες στην έρευνα να εκτιμήσουν το περιθώριο και το κόστος των εξαγωγικών δραστηριοτήτων τους.

 

Το αποτέλεσμα της μελέτης, δίνει βαρύτητα στις στρατηγικές κατευθύνσεις που υιοθετούνται για εξαγωγικές επιδόσεις μεταξύ των εξαγωγέων. Η προσαρμογή των προϊόντων στην αγορά είναι ο σημαντικότερος παράγοντας επιτυχίας (αλλαγή ονόματος, συσκευασία ...), περισσότερο από την παραδοσιακή στρατηγική: η εταιρεία πρέπει να αναζητά αγορά και καταναλωτές που ταιριάζουν τα κρασιά της, από την άποψη των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών και την τιμή. Οι ερωτηθέντες κάνουν επίσης αναφορά στην αναλογία τιμής / ποιότητας ως πρώτο μέλημά τους, ώστε να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητα. «Πολλοί πιστεύουν ότι μια στρατηγική βασισμένη στο εμπορικό σήμα, είναι προτιμότερη σε σχέση με το terroir. Ο συνδυασμός όμως των δύο θεωρείται ως μόχλευση για επιτυχία διεθνώς. Για να ξεπεραστεί «η απουσία εμπορικού σήματος» η γκάμα προϊόντων δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να είναι πιο αποτελεσματική από ό, τι είναι με μια μοναδική αναφορά.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι η επιλογή των αγορών με βάση την αντίδρασή τους και όχι βάση προβλέψεων και proactive ενεργειών βάσει δηλαδή ανάλυσης των οικονομικών τους στοιχείων, είναι αποτελεσματικότερη. Να σημειωθεί ότι αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια βασική αγορά (83% των ερωτηθέντων τοποθέτησε μια ευρωπαϊκή χώρα ανάμεσα στους τρεις κορυφαίους προορισμούς τους), οι επενδύσεις κατευθύνονται τώρα στη Βόρεια Αμερική και την Ασία.

 

 

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 345 επισκέπτες συνδεδεμένους