Εκτύπωση
PDF

20 Ιανουαρίου 2015

ΚΕΟΣΟΕ :Αποδοχή της Commission για την χρήση των ενδείξεων Malvasia di Candia και Χάνδακας – Candia, από την Ελλάδα

Δέκα τρεις μήνες πέρασαν από την απάντηση της Δ/νσης Μεταποίησης Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου του ΥΑΑΤ

προς την Commission σχετικά με την τεκμηρίωση που ζήτησε η Commission αναφορικά με το εάν οι ονομασίες Malvasia di Candia και Χάνδακας – Candia αντιστοιχούν σε ονομασίες ελληνικών περιοχών και μάλιστα συνιστούν Ονομασίες Προέλευσης και όχι στην ποικιλία αμπέλου Malvasia di Candia, η οποία χρησιμοποιείται και εκτός Ελλάδας.

 

Το αντίθετο, το ότι δηλαδή η ονομασία Malvasia di Candia και Χάνδακας - Candia δεν αντιστοιχούν σε ονομασίες περιοχής και το ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ονομασίες αυτές χρησιμοποιούνται παραδοσιακά, αλλά πρόκειται περί της ποικιλίας Malvasia di Candia, ισχυρίστηκε η Commission με επιστολή της από 6/6/2013 ζητώντας ταυτόχρονα από την αρμόδια διεύθυνση του ΥΑΑΤρ να το αποδείξει. Το υπουργείο ΑΑΤρ είχε ήδη από το 2009 αποστείλει Τεχνικούς Φακέλους με τις νομοθετημένες ως Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης και για τις δυο ενδείξεις.

Το έργο της τεκμηρίωσης, αλλά και εκ του αποτελέσματος της συλλογής ανάλυσης και της σύνθεσης των ιστορικών κειμένων ανέλαβε η Δρ. Οινολογίας κα Σταυρούλα Κουράκου Δραγώνα, σε συνεργασία με την ΚΕΟΣΟΕ και το ΥΑΑΤΡ.

Το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου έργου της αποτελεί πλέον ένα τεκμηριωμένο ιστορικό κείμενο, που ως σύνθεση είναι ένα πρωτόλειο πλαίσιο, αλλά και περιεχόμενο για την ελληνικότητα και τη ιστορικότητα των ενδείξεων Malvasia di Candia και Χάνδακας – Candia.

Σύμφωνα με πρόσφατη επικοινωνία με την αρμόδια Διεύθυνση της Commission, κανένα πρόβλημα με κανένα ελληνικό Τεχνικό Φάκελο δεν υπάρχει, γεγονός που αυτόματα σημαίνει ότι η Commission απεδέχθη την ελληνική τεκμηρίωση για την παραδοσιακή χρήση αυτών των ενδείξεων από την Ελλάδα.

Ουσιαστικά η κα Στ. Κουράκου Δραγώνα μετά τις ενδείξεις με Ονομασία Προέλευσης και το Vinsanto, κατοχυρώνει υπέρ της Ελλάδας στην Commission και τις ενδείξεις Malvasia di Candia και Χάνδακας - Candia, αλλά κατοχυρώνει επίσης …την ίδια την ελληνική ιστορία .

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 176 επισκέπτες συνδεδεμένους