Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

19 Ιανουαρίου 2015

ΚΕΟΣΟΕ: Σημαντικό βήμα για την ανταγωνιστικότητα του τομέα, η καταχώριση 21.186 ηλεκτρονικών δηλώσεων συγκομιδής

Σημαντική πρόοδο κατέγραψε φέτος η καταχώριση των ηλεκτρονικών Δηλώσεων Συγκομιδής από τους αμπελουργούς σε σχέση με το 2013, έτος

κατά το οποίο η καταχώρηση ηλεκτρονικών Δηλώσεων Συγκομιδής ήταν προαιρετική.

 

Σε σύνολο 140.000 περίπου αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων καταχώρισαν ηλεκτρονικά την παραγωγή του 2014, 21.186 αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις ενώ άγνωστος είναι ακόμη ο αριθμός των χειρόγραφων Δηλώσεων Συγκομιδής, που το τμήμα Αμπέλου του ΥΑΑΤ «αδειοδότησε» τους αμπελουργούς να υποβάλλουν για ένα μήνα.

Οι 21.186 ηλεκτρονικές Δηλώσεις Συγκομιδής αντιστοιχούν σε περίπου 230.000 στρέμματα, να σημειωθεί όμως ότι 40.000 περίπου αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις «κατέχουν» μέχρι ένα στρέμμα και ως εκ τούτου δεν είναι υπόχρεες στην υποβολή Δήλωσης Συγκομιδής.

Αντίστοιχα το 2013 υπεβλήθησαν συνολικά 16.961 (από τις οποίες 6.149 ηλεκτρονικές) χειρόγραφες και ηλεκτρονικές Δηλώσεις Συγκομιδής που αντιστοιχούσαν σε 178.930 στρέμματα.

Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα που εξάγει η ΚΕΟΣΟΕ, είναι γεγονός ότι στο σύνολο της επιφάνειας του ελληνικού αμπελώνα που ανέρχεται σε 660.000 στρέμματα, σε απόλυτους αριθμούς η καταχώριση των Δηλώσεων Συγκομιδής υπολείπεται αρκετά από τη δήλωση των συνολικών επιφανειών, διαπίστωση που φανερώνει αμέλεια ή έλλειψη ενημέρωσης. Για πολλούς αμπελουργούς αυτό θα σημάνει την «απώλεια» του δικαιώματος να αναδιαρθρώσουν τα αμπέλια τους και να λάβουν δικαιώματα φύτευσης από το Εθνικό Αποθεματικό αφού απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποβολή των Δηλώσεων Συγκομιδής για δυο έτη.

Με γνώμονα επίσης ότι το ΥΑΑΤ σκοπεύει να υιοθετήσει το «κριτήριο της συμπεριφοράς» του αμπελουργού κατά την διανομή των αδειών φύτευσης από 1/1/2016, κριτήριο στο οποίο η υποβολή Δήλωσης Συγκομιδής θα αποτελεί βασική παράμετρο, η υποχρέωση αυτή των αμπελουργών αποτελεί προϋπόθεση και ταυτόχρονα μονόδρομο.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται (μετά το πέρας της καταχώρισης από τις ΔΑΟΚ των χειρόγραφων Δηλώσεων Συγκομιδής) η ανάλυση των στοιχείων που θα προκύψουν από την επεξεργασία των Δηλώσεων, βάσει της οποίας θα περιγραφεί πλέον το ακριβές προφίλ των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων ως προς την ποιοτική (ποικιλίες) και εκτατική διάρθρωση του ελληνικού αμπελώνα, ανάλυση που θα επιτρέψει στο ΥΑΑΤ και τους φορείς να λάβουν αποφάσεις στρατηγικής φύσης.

Πάντως μέχρι τώρα διαφαίνονται τα πρώτα συμπεράσματα (αν και είναι νωρίς ακόμη), αφού π.χ. μόνο το 5% του κρητικού αμπελώνα είναι άνω των 10 στρεμμάτων, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη οργάνωσης του πρωτογενούς τομέα σε Ομάδες Παραγωγών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΚΕΟΣΟΕ στις οποίες συμφωνούν πολλοί οινοποιοί, αλλά και το ΥΑΑΤ, η υπό έγκριση υποχρέωση υποβολής ηλεκτρονικών Δηλώσεων Παραγωγής και Εμπορίας από τους οινοποιούς και η διασταύρωσή τους με τις ηλεκτρονικές Δηλώσεις Συγκομιδής, θα περιστείλει καθοριστικά την εμφάνιση εισαγόμενων οίνων ως ελληνικών, καθώς και την εμπορία παράνομων σταφυλιών.

Όπως πάγια υποστηρίζει η ΚΕΟΣΟΕ η ψηφιακή απεικόνιση των υποχρεώσεων του τομέα που προβλέπονται από την Ενωσιακή Νομοθεσία, είναι η ασφαλής δικλείδα για την εγκατάσταση πρακτικών υγιούς ανταγωνισμού στον αμπελοοινικό τομέα της χώρας.

Ακολουθεί πίνακας με τις υποβληθείσες Δηλώσεις Συγκομιδής για το 2013 (χειρόγραφα και ηλεκτρονικά) και για το 2014 (ηλεκτρονικά).

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου


Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 177 επισκέπτες συνδεδεμένους