Εκτύπωση
PDF

9 Δεκεμβρίου 2014

Aγορά χύμα κρασιών: μια εξαιρετικά επεκτάσιμη αγορά

Η συμβολαιοποίηση εξαπλώνεται στον κόσμο των χύμα οίνων, η αγορά όμως υπόκειται

 

σε σημαντικές διακυμάνσεις από το ένα έτος στο άλλο, ιδίως ανάλογα με το μέγεθος της συγκομιδής και τη διαθεσιμότητα. Η Παγκόσμια Έκθεση χύμα κρασιών, που πραγματοποιήθηκε στις 24 και 25 Νοεμβρίου στο Άμστερνταμ, παρουσίασε μια εύγλωττη απεικόνιση αυτού του φαινομένου.

"Η μεταβλητότητα είναι μια μεγάλη πρόκληση για την αγορά χύμα οίνων, οι όγκοι και οι τιμές έχουν πάντα την τάση να παρουσιάζουν διακυμάνσεις," επιβεβαίωσε Rafael del Rey, διευθυντής του Ισπανικού Παρατηρητηρίου αμπελοοινικής αγοράς, σε συνέδριο του WBWE. Αν υπάρχει μια χώρα που δείχνει πολύ καλά αυτή την τάση, είναι η Ισπανία. «Ξέρουμε ότι πρέπει να σταθεροποιηθεί η παραγωγή - είναι αδύνατο να περάσουμε από τα 36-38 εκατ. HL στα 53 εκατ. HL σ’ ένα χρόνο - αλλά πώς γίνεται αυτό; «Οι ισπανικές αποστολές έχουν υποστεί τη σφοδρότητα των επιπτώσεων της έκρηξης των όγκων το 2013, με κατακόρυφη πτώση των τιμών. Η διαθεσιμότητα πιέζει ακόμη περισσότερο τον τομέα, η απόσταξη δεν μπορεί πλέον να εξαλείψει σημαντικές ποσότητες στην αγορά. “Οι χύμα οίνοι σήμερα λειτουργούν ως ρυθμιστικό εργαλείο σε περίπτωση υπερπαραγωγής», λέει ο Rafael del Rey. Αυτό μας κάνει πιο αισιόδοξους για το μέλλον: «δομικά, η Ισπανία κινείται προς ακριβότερα χύμα κρασιά, σε επίπεδο παρόμοιο με εκείνο της Χιλής, της Νοτίου Αφρικής ή της Αυστραλίας. Παρά τη μεγάλη διαθεσιμότητα του τρέχοντος έτους, οι τιμές δεν θα πέσουν κάτω από το επίπεδο του 2009».

Εισαγωγές χύμα οίνων ανά κατηγορία τιμής το 2013

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 162 επισκέπτες συνδεδεμένους