Εκτύπωση
PDF

9 Οκτωβρίου 2014

Τρύγος 2014 Ευρώπη: Αισιόδοξες προβλέψεις, εκτός από την Ιταλία

Μετά από ένα βροχερό καλοκαίρι, η συγκομιδή του 2014 στην Ευρώπη φαίνεται καλή σε γενικές γραμμές, με την επιφύλαξη των καιρικών συνθηκών του Οκτωβρίου. Ωστόσο, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική, ειδικά μεταξύ των τριών κυριοτέρων χωρών παραγωγής: την Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

«Είναι πλέον βέβαιο ότι η Ιταλία θα χάσει το φετινό τίτλο ως ο μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στον κόσμο, σε βάρος της Γαλλίας», ανακοίνωσε την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου η Coldiretti, η μεγαλύτερη γεωργική ομοσπονδία της Ιταλίας. Μια ανακοίνωση που επιβεβαιώνει τις δυσκολίες που φέτος γνωρίζουν οι Ιταλοί παραγωγοί σε αντίθεση με το 2013, όταν η παραγωγή έφθασε 49 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Κυρίως στη νότια Ιταλία, τη Σικελία και την Απουλία, η κατάσταση είναι περισσότερο ανησυχητική, η πτώση της παραγωγής θα μπορούσε να φτάσει το 30%.

Αντίθετη κατάσταση στη Γαλλία ή, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του γαλλικού Υπουργείου Γεωργίας, ο τρύγος το 2014 θα μπορούσε να φθάσει τα 47 εκατομμύρια εκατόλιτρα μετά από δύο συγκομιδές - 2012 και 2013 - εξαιρετικά χαμηλές.

Στην Ισπανία, τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό, η πρόγνωση είναι καλή. Παρά την πιθανή χαμηλότερη συγκομιδή το 2013, έτος ρεκόρ ως προς την ποσότητα της παραγωγής, η ποιότητα φαίνεται να είναι καλύτερη αφού η υγρασία το καλοκαίρι και υψηλή αντίθεση θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας αναμένεται να δώσει αρωματικά κρασιά.

Σε άλλες χώρες παραγωγής, οι προβλέψεις είναι σχετικά αισιόδοξες. Στην Πορτογαλία, παρά την εμφάνιση του περονόσπορου το υγρό καλοκαίρι απέτρεψε υδατικό stress και η συγκομιδή πρέπει να είναι καλή. Το ίδιο ισχύει και για τη Γερμανία, όπου παρά την έλλειψη ηλιοφάνειας το καλοκαίρι ανακοινώθηκαν αισιόδοξα μηνύματα για τη συγκομιδή.

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 45 επισκέπτες συνδεδεμένους