Εκτύπωση
PDF

6 Οκτωβρίου 2014

2014 Αγχίαλος: Δύσκολος τρύγος και ανάγκη παρεμβάσεων από τους οινολόγους

Την άνοιξη του 2014 στην περιοχή της Αγχιάλου τον αμπελώνα προσέβαλλε ωίδιο με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής. Οι καιρικές συνθήκες την άνοιξη  χαρακτηρίστηκαν επίσης από ανομβρία, ενώ στα μέσα του Ιουνίου ένας ημερήσιος καύσωνας κατάστρεψε σε μεγάλο βαθμό τις πιο πρώιμες ποικιλίες και σε μικρότερο βαθμό τις όψιμες.

Στη συνέχεια και όσο εξελισσόταν η φαινολική ωριμότητα οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλές για την εποχή με υψηλή υγρασία και βροχοπτώσεις. Τα φαινόμενα αυτά σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις του ωιδίου, επέδρασαν πριν την τεχνολογική ωριμότητα με αποτέλεσμα να εμφανιστούν συμπτώματα όξινης σήψης.

Από πρώτες εκτιμήσεις διαφαίνεται μείωση παραγωγής η οποία θα φτάνει και θα ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις το 40%. Οι οξύτητες είναι λίγο χαμηλότερες από το επιθυμητό με αποτέλεσμα να χρειάζεται μια μικρή διόρθωση. Τα σάκχαρα λόγω της εξέλιξης των καιρικών φαινομένων που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της καρπόδεσης και ωρίμασης, θα κινηθούν σε χαμηλά επίπεδα και θα υπάρξει ανάγκη ενίσχυσης για την αύξηση του αλκοολικού βαθμού. Οι τιμές των σταφυλιών δεν θα μεταβληθούν ιδιαίτερα σε σχέση με τα περσινά επίπεδα.

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τις ασθένειες που αναπτύχθηκαν η χρωματική και η αρωματική ένταση των οίνων δεν θα επηρεαστεί αρνητικά. Σε γενικές γραμμές ο τρύγος δεν ήταν εύκολος αλλά με τις κατάλληλες οινολογικές παρεμβάσεις, οι οίνοι που θα παραχθούν θα παρουσιάσουν αξιόλογο δυναμικό.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 268 επισκέπτες συνδεδεμένους