Εκτύπωση
PDF

3 Οκτωβρίου 2014

Τρύγος 2014 Λευκάδα: Προβληματικός ο τρύγος στο νησί, άνοδος τιμών

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή μας, επηρέασαν δυμενώς σε πολύ μεγάλο βαθμό την ποσότητα και ποιότητα του τρυγητού.

Ο ήπιος χειμώνας σε συνδυασμό με τα πολύ μεγάλα ποσοσοστά βροχόπτωσης κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, είχαν σαν αποτέλεσμα υψηλα φορτία μικροβιακού πληθυσμού στα φυτά, με συνέπεια την ύπαρξη ασθενειών και παράλληλα την δυσκολία της διαδικασίας της ωρίμανσης.

Οι καλλιεργητικές πρακτικές ως εκ τούτου περιελάμβαναν έντονους και συχνούς ψεκασμούς, παρά τους οποίους παρουσιάστηκαν περονόσπορος και ωϊδιο.

Αναφορικά με την  αναμενόμενη παραγωγή, στα ορεινά τμηματα του νομού (κυρίως ερυθρές ποικιλίες)  είναι μειωμένη κατά 70% έως 80% , ενώ υπάρχουν και περιοχές όπου η καταστροφή είναι ολική και δεν πραγματοποιείται τρύγος. Στης πεδινές και ημιορεινές περιοχές η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 50% περίπου.

Ο σακχαρικός τίτλος για τα λευκά είναι 10% και η ογκομετρούμενη οξύτητα 4,5 γραμμάρια ανά λίτρο, ενώ για τα ερυθρά είναι αντίστοιχα 9% και 7,5 γραμμάρια ανά λίτρο. Παρουσιάζονται σε υψηλό ποσοστό σήψη και ανώριμα-άγουρα σταφύλια, με χαμηλά PH, υψηλές οξύτητες και χαμηλούς αλκοολικούς τίτλους.

Οι τιμές των σταφυλιών είναι υψηλότερες λόγω χαμηλής παραγωγής.

 

 

 

 

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 102 επισκέπτες συνδεδεμένους