Εκτύπωση
PDF

30 Σεπτεμβρίου 2014

Τρύγος 2014 Αμύνταιο: Έντονοι αρωματικοί χαρακτήρες με λιγότερο αλκοόλ

Το 2014 μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερη χρονιά για την αμπελουργική περιοχή του Αμυνταίου.

Το σχετικά δροσερό καλοκαίρι και οι αυξημένες βροχοπτώσεις του Σεπτέμβρη είχαν ως αποτέλεσμα την οψίμιση του τρύγου τόσο στις πρώιμες ποικιλίες,  ιδιαίτερα δε στις όψιμες.

 

Επιπλέον, η υψηλή σχετική υγρασία καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ευνόησε την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών. Ωστόσο κρούσματα περονόσπορου δεν παρουσιάστηκαν και τα περισσότερα αμπέλια μπορούν να χαρακτηριστούν υγιή.

Επίσης παρατηρήθηκε αύξηση της απόδοσης των αμπελώνων όπου καλλιεργούνται οι ποικιλίες Syrah και Merlot, ενώ η στρεμματική απόδοση του Ξινόμαυρου αναμένεται ικανοποιητική, μικρότερη όμως από αυτή του 2013.

Οι οίνοι ΠΟΠ Αμύνταιο και τον ΠΓΕ Φλώρινα 2014 θα έχουν χαμηλότερο αλκοολικό τίτλο, αναμένεται ωστόσο μια αύξηση του αρωματικού τους χαρακτήρα, η πολυπλοκότητα του οποίου θα αναδειχθεί κατά την οινοποίηση. Σε συνδυασμό με τα ανωτέρω παρά τις αντίξοες συνθήκες οι οίνοι προβλέπεται να είναι ελαφρύτεροι σε οινόπνευμα και δομή αλλά με αυξημένο αρωματικό χαρακτήρα και φινέτσα.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 334 επισκέπτες συνδεδεμένους