Εκτύπωση
PDF

5 Αυγούστου 2014

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Ομόφωνη απόφαση να διασφαλιστεί ο χαρακτήρας της ΚΕΟΣΟΕ ως επιτελικής οργάνωσης που ουσιαστικά αποτελεί το στρατηγείο του οινικού συνεταιριστικού κλάδου πήρε σήμερα η 53η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων της, επισημαίνοντας τις ολέθριες κοινωνικές επιπτώσεις στην περίπτωση που δεν συμβεί αυτό αφού ο κλάδος θα περιέλθει πλέον στις διαθέσεις ιδιωτικών συμφερόντων και κερδοσκοπικών κυκλωμάτων.

Με την απόφασή τους, οι εκπρόσωποι των ελλήνων αμπελουργών και των οινοποιητικών συνεταιρισμών καλούν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δείξει ευαισθησία και ευελιξία εξαιρώντας την κορυφαία αμπελοοινική συνεταιριστική οργάνωση από την εφαρμογή του Ν. 4015/11, ο οποίος ούτως ή άλλως βάλλεται για το πνεύμα και τις σκοπιμότητες που τον υπαγόρευσαν.

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης αποκτά ιδιαίτερη σημασία, ισοδυναμώντας με έκκληση της τελευταίας στιγμής να αποτραπεί μια στρέβλωση, από τη στιγμή που ταυτόχρονα εγκρίθηκε η διαδικασία μετατροπής για την περίπτωση που η Πολιτεία δεν προβεί στην αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία.

Θεωρώ, ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ, Χρ. Μάρκου, ότι οι αρμόδιοι θα ακούσουν τη φωνή των ελλήνων αμπελουργών  και των συνεταιρισμών που θέτουν με τον πιο ρητό τρόπο το ζήτημα    της προστασίας των συμφερόντων τους και των τοπι-κών κοινωνιών.

Η επικαιροποίηση της πρότασης των ελλήνων αμπελουργών για εξαίρεση της ΚΕΟΣΟΕ από τη διαδικασία μετατροπής,  εκτός από τους αυτονόητους λόγους υπαγο-ρεύτηκε και από έναν επιπλέον: από το κλίμα υπονόμευσης των συνεταιρισμών που επιχειρούν να δημιουργήσουν ιδιωτικά συμφέροντα σε αμπελοοινικές περιοχές ως μελλοντική «επένδυση» με όπλο μια επιλεκτική πολιτική τιμών.  Σημειώνεται ότι με πρωτοβουλία της ΚΕΟΣΟΕ βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα εξαγωγικά προγράμματα σε Κίνα (Coop Wines of Greec) και ΗΠΑ, ενώ σχεδιάζεται η διεύρυνσή τους με την συμμετοχή και άλλων οινοποιητικών συνεταιρισμών και η επέκτασή τους σε άλλες επίσης κρίσιμες αγορές.

Στη συνέλευση,  που ενέκρινε τα πεπραγμένα της οργάνωσης και τον ισολογι-σμό, ο διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ Παρ. Κορδοπάτης περιέγραψε τον προγραμματισμό δράσης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις θεσμικές παρεμβάσεις που σχεδιάζει η οργά-νωση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για κρίσιμες πτυχές της νέας ΚΑΠ.

Τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, δηλώνοντας αλληλέγγυοι, χαιρέτισαν ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Μ. Βουμβουλάκης και ο Πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ Μάρκος Καφούρος

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 141 επισκέπτες συνδεδεμένους