Εκτύπωση
PDF

4 Ιουλίου 2014

Ποια είναι η χώρα με την μεγαλύτερη κατανάλωση κρασιού ανά άτομο;

Και όμως, είναι το Βατικανό! Σύμφωνα με το Οινικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας, στη «χώρα» του Βατικανού

καταναλώνονται 74 λίτρα κρασιού ανά άτομο, σχεδόν το διπλάσιο δηλαδή από ότι καταναλώνεται σε ολόκληρη την Ιταλία.

 

Δεύτερο στη λίστα του Οινικού Ινστιτούτου της Καλιφορνιας έρχεται το Λουξεμβούργο. Οι 535.000 κάτοικοι της χώρας αυτής καταναλώνουν περίπου 56 λίτρα τον χρόνο. Για να καταλάβουμε τα μεγέθη για τα οποία μιλάμε, πρέπει να υπενθυμίσουμε  ότι στο Βατικανό οι κάτοικοι είναι μόλις 800 ενώ μια στάνταρ φιάλη κρασιού είναι 0.75 λίτρα.

Παρόλο που μέρος της κατανάλωσης στην Ιερή Πόλη σχετίζεται φυσικά με τις τελετουργικές ανάγκες για την Θεία Κοινωνία, ο ιταλικός Τύπος εξηγεί την μεγάλη κατανάλωση κάπως έτσι: Οι κάτοικοι του Βατικανού είναι στη πλειοψηφία τους άντρες, μεγάλοι σε ηλικία, πληθωρικοί στα κιλά, με υψηλή μόρφωση και τείνουν να τρώνε ομαδικά. Όλα τα παραπάνω αυξάνουν την τάση κατανάλωσης κρασιού. Ένας ακόμα παράγοντας είναι ότι στο Βατικανό υπάρχει μόνο ένα σουπερ μάρκετ το οποίο πουλάει το κρασί, σχεδόν αφορολόγητο!

Τέλος, το μικρό μέγεθος της Ιερής Πόλης των Καθολικών θα μπορούσε να είναι ακόμα μια εξήγηση. Αλλά δεν είναι! Άλλες μικροπολιτείες όπως είναι η Ανδόρα και τα νησιά St. Pierre και Miquelon, στις ακτές του Καναδά καταναλώνουν πολύ λιγότερο κρασί από το Βατικανό. Στην Ανδόρα καταναλώνονται 46 λίτρα ανά άτομο και στα γαλλικά νησιά 44 λίτρα ανά άτομο.

http://www.krasiagr.com

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 232 επισκέπτες συνδεδεμένους