Εκτύπωση
PDF

23 Ιουνίου 2014

Πτώση στη γαλλική και ιταλική κατανάλωση οίνου

Σύμφωνα με τις οικονομικές αναλύσεις του OIV, στο θέμα για την εξέλιξη της παγκόσμιας κατανάλωσης οίνου ,παρατηρεί κανείς ότι ο ευρωπαίος καταναλωτής

μειώνει ανησυχητικά την κατανάλωση του. Η μείωση της κατανάλωσης στην Ευρώπη, οδηγείται από τη μείωση της κατανάλωσης στις παραδοσιακές χώρες παραγωγής (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία), ενώ άλλες χώρες αυξάνουν την κατανάλωση (συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, η οποία κατανάλωσε 20 Mhl το 2013). Αυτή η τάση της γενικής μείωσης το 2012 ενισχύθηκε από το πολύ χαμηλό επίπεδο της συνολικής παραγωγής ,του  2012, αλλά και του 2013.

Ωστόσο, είναι εκπληκτικό όταν διαπιστώνεται ότι η μείωση της κατανάλωσης στην Ευρώπη  παρατηρείται κυρίως στη Γαλλία, όπου η κατανάλωση μειώθηκε κατά 2,1 hl  και την Ιταλία  κατά 0.8 Μhl. Μεταξύ των καταναλωτών σε πτώση και η Ισπανία κατά 0,2 Μhl hl. Η Γαλλία και η Ιταλία είναι ως εκ τούτου υπεύθυνες για τη μείωση της κατανάλωσης οίνου στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον OIV, δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος. Τα δεδομένα για το 2013 έχουν δείξει για άλλη μια φορά μείωση της κατανάλωσης στην Γαλλία. Η μείωση αυτή ακολουθεί ένα γενικό πρότυπο που  ισχύει στις κύριες χώρες παραγωγής των ευρωπαϊκών οίνων. Θα πρέπει το θέμα αυτό να συζητηθεί σε μια πιο γενική τάση της εξέλιξης που δείχνει μια μείωση της κατανάλωσης στη Γαλλία τα τελευταία 5 χρόνια. Επιπλέον, οφείλεται σε αναπροσαρμογή των στατιστικών δεδομένων.

Θεωρείται ότι η στατιστική αναπροσαρμογή που προκλήθηκε είναι δυσμενής για τη Γαλλία και ότι η πραγματική εξέλιξη της κατανάλωσης είναι πιο κοντά στον ιταλικό τρόπο υπολογισμού της καμπύλης κατανάλωσης.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 254 επισκέπτες συνδεδεμένους