Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

27 Μαρτίου 2014

Συνολική κόπωση αλλά και προοπτικές για τα λευκά κρασιά δείχνουν τα βασικά στοιχεία της αγοράς της Κίνας το 2013

Το 2013, η Γαλλία πρώτη εξαγωγός οίνων στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ απέστειλε 1,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου, με κύκλο εργασιών € 464.500.000

(-13 και -15% αντίστοιχα σε σχέση με το 2012). Αν και τα γαλλικά κρασιά εξακολουθούν να κυριαρχούν στις εισαγωγές οίνων της Κίνας (46% της εισαγόμενης αξίας σύμφωνα με το UbiFrance), η μείωση αυτή σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής του Chinese Eldorado. Η περίοδος αυτή (2013) συνδυάζεται με μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο: την έναρξη έρευνας αντιντάμπινγκ και των αντεπιδοτήσεων για τα ευρωπαϊκά κρασιά, την πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης για εκστρατεία κατά της διαφθοράς (η οποία επηρέασε πωλήσεις των ακριβών κρασιών) και η εμφάνιση σημαντικών αποθεμάτων οίνων και οινοπνευματωδών ποτών ... για να μην αναφερθεί το θέμα των φθαλικών ενώσεων, το οποίο ξεκίνησε το 2013.

Η αγορά, η οποία έχει αυξηθεί εκθετικά, χρειάζεται να πάρει ανάσα και να κατευθυνθεί προς μεγαλύτερη ωριμότητα ανέφερε ο Bernard Farges, πρόεδρος του Συμβουλίου της Διεπαγγελματικής Vins de Bordeaux, που ανακοίνωσε την διακοπή αποστολών της Gironde που κατέγραψε μείωση 16% για την Κίνα (425.000 hl οίνου) και -23% για το Χονγκ Κονγκ (80.000 hl). Παρά τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία, οι ειδικοί παραμένουν αισιόδοξοι μακροπρόθεσμα, προβλέποντας μια συνεχή ανάπτυξη της κινεζικής κατανάλωσης εισαγόμενων οίνων, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν πλέον το 20% της κατανάλωσης οίνου της Κίνας (έναντι 15% το 2010). Σύμφωνα με την UbiFrance, τα εισαγόμενα κρασιά αντιπροσωπεύουν σήμερα το 2% του όγκου της κινέζικης κατανάλωσης αλκοόλ, τρεις φορές λιγότερο από ό,τι οι οίνοι που παράγονται στην Κίνα (6%), επτά φορές λιγότερο από τη μπύρα (21%) και είκοσι πέντε φορές λιγότερο από ό,τι το παραδοσιακό κινέζικο αλκοολούχο το Baijiu (49%).

Οι Κινέζοι διαφοροποίησαν την κατανάλωσή τους, σημειώνει το IWSR με την αυξανόμενη αποδοχή των λευκών κρασιών (8,3% των συνολικών ποσοτήτων που καταναλώνονται και αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με το 2012). Παρότι κατεγράφη πτώση του μεριδίου τους, τα κόκκινα κρασιά εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 91% της συνολικής κατανάλωσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, αφού η κινεζική κατανάλωση εισαγόμενων οίνων παραμένει πολύ εντοπισμένη (στις μεγάλες πόλεις και τις ακτές) και εποχική (κατά τη διάρκεια εθνικών εορτών, εορτών για το νέο έτος)… Με αυτούς τους περιορισμούς στο μυαλό, η UBIFRANCE αναφέρει ότι η διανομή των εισαγόμενων κρασιών στην Κίνα έχει την ακόλουθη κατανομή: 55% σε όλα τα υπερ - σούπερμάρκετ, παντοπωλεία και καταστήματα κρασιού (70% για τα τοπικά κρασιά), 30% σε καφετέριες, ξενοδοχεία, wine bar και εστιατόρια (έναντι 25% για την εγχώρια κρασιά) και 15% από τις online πωλήσεις (5% για τα κινέζικα κρασιά).

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 398 επισκέπτες συνδεδεμένους