Εκτύπωση
PDF

14 Μαρτίου 2014

Ασθένειες του ξύλου: φυτοϋγειονομική κρίση στον Ευρωπαϊκό αμπελώνα

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις , το 73% αμπελοτεμαχίων της Γαλλίας θα επηρεαστεί από ασθένειες του ξύλου (Φώμοψη, ίσκα και ευτυπίωση). Συνδυάζοντας τις απώλειες απόδοσης, τις εκριζώσεις και τις επαναφυτεύσεις, λόγω ασθενειών, αυτό αντιστοιχεί σε μέσο ποσοστό μη παραγωγικών αμπελιών γύρω στο 12%. Αντιμέτωποι με αυτή την απειλή για την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος παραγωγής, ιδιαίτερα του γαλλικού, αλλά και του ευρωπαϊκού αμπελώνα γενικότερα, ο Thierry Coste (Πρόεδρος Ομάδας Οίνου Copa Cogeca), και ο Jean-Pierre Van Ruyskensvelde (διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Αμπέλου και Οίνου) δεν διστάζουν να το εκλάβουν ως απειλή για την υγεία των ευρωπαϊκών αμπελώνων. Προειδοποιώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα μέσα Φεβρουαρίου, οι εκπρόσωποι του κλάδου οίνου παρουσίασαν τα μέτρα που προτείνουν για την καταπολέμηση των ασθενειών του ξύλου, μέσω της αναγνώρισης της νόσου από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς , χρησιμοποιώντας ενισχύσεις για την αντικατάσταση των προσβεβλημένων αμπελιών και της υποστήριξης της Ευρωπαϊκής έρευνας για το θέμα.

Με τρία ερευνητικά προγράμματα σχετικά με τις ασθένειες του ξύλου που ξεκίνησαν στα τέλη του 2013 (συνολικού ύψους € 3.700.000), ο κλάδος απαιτεί την κινητοποίηση των πόρων της ΕΕ, σε μια ενότητα αφιερωμένη στις ασθένειες του ξύλου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την έρευνα και την καινοτομία, με ορίζοντα το 2020. Ο Thierry Coste και ο Jean - Pierre Van Ruyskensvelde υπέβαλλαν ήδη προτάσεις στο τέλος του 2013, στην ομάδα Οίνου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τους υποδείξει ποια μέσα μπορούν να κινητοποιηθούν από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της ΚΓΠ για αποζημίωση σε βραχυπρόθεσμο διάστημα, ώστε τουλάχιστον εν μέρει να καλυφθούν οι απώλειες.

Η γραπτή απάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας P. Ciolos για ένταξη των αμπελώνων στην ασφάλιση της απώλειας εισοδήματος, δεν ικανοποίησε τους Γάλλους.Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 79 επισκέπτες συνδεδεμένους