Εκτύπωση
PDF

13 Μαρτίου 2014

Μέτωπο 14 Κρατών Μελών έναντι της πρότασης της Commission, για τις άδειες φύτευσης

Μετά την Copa-Cogeca  που υιοθέτησε τις προτάσεις της ΚΕΟΣΟΕ, οι ευρωπαϊκοί φορείς των παραγωγών αρχίζουν και αντιτίθενται σθεναρά στο σχέδιο των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων της Commission για τις άδειες φύτευσης.
Να υπενθυμίσουμε ότι μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε συμφωνήσει το περασμένο καλοκαίρι ένα σύστημα ρύθμισης του αμπελουργικού δυναμικού που αντικαθιστά τα σημερινά δικαιώματα φύτευσης με τις άδειες φύτευσης που κατ 'ανώτατο όριο 1% του αμπελώνα κάθε Κράτους Μέλους τίθεται σε ισχύ από το 2016 έως το 2030. Ενώ αρχικά ετέθη θέμα πλήρους απελευθέρωσης του αμπελώνα, το σημερινό σύστημα θεωρείται μια "νίκη" σύμφωνα με τον Riccardo Ricci Curbastro, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οίνων Προέλευσης (EFOW), αν και πρέπει να αναγνωριστεί ότι «ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες και σε αυτή την περίπτωση, κατά την συζήτηση των κατ 'εξουσιοδότηση πράξεων οι οποίες ορίζουν τους κανόνες για την εφαρμογή του νέου καθεστώτος αδειοδότησης φυτεύσεων». Φαίνεται τώρα ότι οι διαπραγματεύσεις για την Κοινή Γεωργική Πολιτική είναι μια μάχη σε έναν πόλεμο που ο τελευταίος γύρος του δεν έχει ακόμη κερδηθεί. Φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας) προσπαθεί με τις κατ 'εξουσιοδότηση πράξεις να πάρει τη ρεβάνς μέσω της  Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.

Αρνούμενη να αποθαρρυνθεί από τις τελευταίες τροποποιήσεις, η EFOW πιστεύει ότι το σημερινό κείμενο "ρυθμίζει καλά την ποσότητα των φυτεύσεων, με το ποσοστό, αλλά δεν ρυθμίζει την ποιότητα". Τώρα η συζήτηση είναι τεχνική, όχι πολιτική, και η πρώτη ανησυχία αφορά τις αναφυτεύσεις. Σε συμφωνία με την Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ Οίνου), το νέο καθεστώς αδειοδότησης προβλέπει ότι, αν ο παραγωγός εκριζώσει, δικαιούται την αυτόματη έγκριση της αναφύτευσης οπουδήποτε αλλού, και σε οποιαδήποτε κατηγορία της παραγωγής (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης ή κρασί χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη). Για να αποφευχθεί η μετάβαση από τη ζώνη των επιτραπεζίων σε μια κατηγορία ζωνών προέλευσης, οι εκπρόσωποι του κλάδου προτείνουν οι παραγωγοί που υπόκεινται σε άδεια αναφύτευσης, να μην μπορούν να φυτεύσουν σε άλλη κατηγορία ζώνης παραγωγής. Το δεύτερο σημείο είναι τα κριτήρια επιλεξιμότητας δικαιώματα φύτευσης. Οι Διευθυντές των οργανώσεων στις AOC θέλουν να αποφευχθεί η καταστρατήγηση του συστήματος ελέγχου μέσω των φυτεύσεων αμπέλων για την παραγωγή οίνων χωρίς γεωγραφική ένδειξη εντός περιοχών AOC οι οποίες παράγουν σύμφωνα με ειδικές προδιαγραφές και ότι θα διεκδικήσει το AOC.  Το τρίτο εμπόδιο είναι η διαχείριση των κριτηρίων προτεραιότητας για τις άδειες φύτευσης, όταν οι αιτήσεις έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιλέγει μια εθνική διαχείριση, ενώ ο κλάδος επιθυμεί την εφαρμογή κριτηρίων σε περιφερειακό επίπεδο.

Αντιμέτωποι με τις φιλελεύθερες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι υπουργοί Γεωργίας των 14 κρατών μελών (Γερμανία, Αυστρία, Βουλγαρία , Κύπρος , Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, η Πορτογαλία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Σλοβενία) αποφάσισαν να υποβάλλουν αντιπροτάσεις για τη συγκεκριμένη κατ’ εξουσιοδότηση πράξη. Η κατ 'εξουσιοδότηση πράξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα υποβληθεί επισήμως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούλιο του 2014.

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 221 επισκέπτες συνδεδεμένους