Εκτύπωση
PDF

28 Φεβρουαρίου 2014

Languedoc: ο αντίκτυπος του κλίματος στην ποιότητα των οίνων το 2013 παρά τις προβλέψεις για άνοδο της θερμοκρασίας

Με την ευκαιρία της Vinisud, η Διεπαγγελματική Οργάνωση του Languedoc (CIVL) προέβη σε απολογισμό της εξαιρετικής συγκομιδής του 2013 που είχε σαν αποτέλεσμα μια ποσοτική όσο και ποιοτική παραγωγή στην περιοχή, παρόλο που φαίνεται ότι η χρονιά είναι πολύ πιο δύσκολη σε άλλες περιοχές της Γαλλίας.

Το αποτέλεσμα της συγκομιδής ήταν 13,5 εκατ. εκατόλιτρα (hl) με τα αποθέματα μειώνονται σταθερά και να αντιπροσωπεύουν λίγο περισσότερο από το ήμισυ μιας κανονικής σοδειάς (μεταξύ 6,5 και 7 εκ. hl). Είναι προφανές ότι από την περίοδο των μεγάλων πλεονασμάτων (με σχετική ποιοτική αδυναμία) που χαρακτήριζε τη δεκαετία του '90 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, σήμερα επικρατεί η τάση να παρουσιάζεται πλεόνασμα ισοζύγιο σε επίπεδο ισορροπίας και καλή ποιότητα.

Οι οινοποιοί και οι ειδικοί που συνεδρίασαν στην CIVL προέβησαν σε απολογισμό αυτής της εξαιρετικής από άποψης ποιότητας συγκομιδή, αλλά και συνδύασαν το εξαιρετικά ψυχρό και υγρό κλίμα που κινείται αντίθετα μιας μακροπρόθεσμης τάσης θέρμανσης του κλίματος, το οποίο απαιτεί εκ νέου προσαρμογή στον αμπελώνα του Languedoc, αλλά και των περιοχών της Μεσογείου.

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 241 επισκέπτες συνδεδεμένους