Εκτύπωση
PDF

21 Φεβρουαρίου 2014

H Γαλλία χάνει τη συνήθεια της συνοδείας κρασιού με το φαγητό

Με € 9.500.000.000, ο τομέας των οίνων και οινοπνευματωδών ποτών παρέχει και πάλι το δεύτερο μεγαλύτερο πλεόνασμα για το γαλλικό εμπορικό ισοζύγιο,

αντανακλώντας όχι μόνο την εξαγωγική επίδοση του «Made in France», αλλά και πολύ περιορισμένες εισαγωγές. Ο Ισπανικός Οργανισμός Εξαγωγών και Επενδύσεων (ICEX) πιστεύει ότι η εισαγωγή των ξένων κρασιών δεν είναι καθόλου εύκολη σε μια χώρα που έχει συνηθίσει στις γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών και στις εγχώριες γεωγραφικές ενδείξεις, που συνδέονται με μια ποιότητα και μια μεγάλη φήμη. Ενώ κυριαρχούν όλα τα είδη των κρασιών που καταναλώνονται, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της FranceAgriMer, το 92% των κρασιών που καταναλώνονται στη Γαλλία και προέρχονται από τη Γαλλία. Αντιπροσωπεύοντας το 90% των όγκων που εισήχθησαν στη Γαλλία το 2012, οι τρεις κύριοι προμηθευτές της Γαλλίας ουσιαστικά αφορούν οίνους χύδην.

Το τμήμα υποστήριξης εξαγωγών ICEX συμβουλεύει τις ισπανικές εταιρείες να μην εμπλακούν στην περιπέτεια της μεγάλης διανομής (η οποία πωλεί το 80% του κρασιού που καταναλώνεται στη Γαλλία), και να προτιμηθεί το παραδοσιακό δίκτυο. Με τη συνέργεια της ανάπτυξης των tapas, οι ισπανοί παραγωγοί βασίζονται να αναπαράγουν τα πρότυπα των εστιατορίου του Μαρόκου και της Ιταλίας, που προσφέρουν κυρίως κρασιά από τις χώρες τους. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να επιλεγούν κρασιά ποιότητας με ιδιαίτερη ταυτότητα.

Εάν η γαλλική αγορά χαρακτηρίζεται ως ώριμη αγορά με μεγάλες δυνατότητες στον τομέα των κρασιών μεσαίου βεληνεκούς, ο ICEX προσδιορίζει δύο πηγές ανησυχίας: την αυστηρή νομοθεσία για την κατανάλωση αλκοόλης (το Υπουργείο Υγείας επισήμανε με σοβαρότητα την εφαρμογή του νόμου Evin) και την αδυσώπητη μείωση της κατανάλωσης οίνου (από 100 λίτρα ανά κάτοικο και ανά έτος το 1960, σε λιγότερο από 50 λίτρα / κάτοικο το 2013). Όπως και άλλες παραδοσιακές χώρες παραγωγής, η Γαλλία χάνει τη συνήθεια της κατανάλωσης κρασιών που συνοδεύουν τα γεύματα των κατοίκων της, υποστηρίζει ο ICEX.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 359 επισκέπτες συνδεδεμένους