Εκτύπωση
PDF

31 Ιανουαρίου 2014

Αυστραλία: απογοήτευση στις εξαγωγές το 2013, κυρίως στην αγορά της Κίνας

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, ο αυστραλιανός αμπελώνας φλεγόταν. Κατά πρώτον, με την κυριολεκτική έννοια του όρου, ο καύσωνας των τελευταίων εβδομάδων έγινε αιτία των πυρκαγιών στη Νότια Νέα Ουαλία.

Στη συνέχεια, οι επιδόσεις των αυστραλιανών οίνων που προορίζονται για εξαγωγή παρέμεινε απογοητευτική, παρ’ ότι αναμενόταν ανάκαμψη στις εξαγωγές για το τέλος του 2013. Πέρυσι, η Αυστραλία εξήγε μόνο 6.780.000 εκατόλιτρα οίνου με κύκλο εργασιών 1,76 δισ. δολάρια Αυστραλίας (αντίστοιχα -6% και +1% σε σύγκριση με το 2012). Το Wine Australia εφιστά την προσοχή στην αυξανόμενη ποικιλία των κρασιών που εξάγονται (από 2,6 δολάρια Αυστραλίας ανά λίτρο).

Ο Andreas Clark (προσωρινός διευθυντής του Wine Australia), ανέφερε ότι "η μείωση των εξαγωγών των αυστραλιανών οίνων που εμφιαλώνονται στα τμήματα υψηλής γκάμας στην πλειονότητα των μεγάλων αγορών μας είναι το κύριο μέλημα. Αυτό δείχνει ότι η βιομηχανία έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει για να βελτιώσει την κατάσταση των αμπελουργών και των οινοποιών, ώστε να βρεθούν σε βιώσιμη κερδοφορία". Πάντα σε μειονεκτική θέση λόγω του υπερτιμημένου νόμισματος (κυρίως λόγω των εξαγωγών βασικών προϊόντων στην Ασία), η Αυστραλία έχει πολύ θετικά και αρνητικά αποτελέσματα στις παραδοσιακές της αγορές ( Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ ) , αλλά και στις νέες αγορές της Κίνας συμπεριλαμβανομένης. Σχετικά με την επιβράδυνση σε μια αγορά προτεραιότητας, ο Andreas Clark αναφέρει ότι «η κινεζική αγορά παρουσιάζει μια γενική επιβράδυνση, λόγω των μέτρων λιτότητας που εγκρίθηκαν στο τέλος του 2012 από την κυβέρνηση». Η Αυστραλία, ωστόσο, παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής κρασιού της Κίνας, πίσω από τη Γαλλία.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 415 επισκέπτες συνδεδεμένους