Εκτύπωση
PDF

14 Ιανουαρίου 2014

Η Καλιφόρνια και πάλι σε συγκομιδή ρεκόρ, που συμβαδίζει με την αύξηση της κατανάλωσης

Το θέμα που συζητείται από όλους είναι ότι έχουμε και πάλι υπερβεί τους 4 εκατομμύρια τόνους; αναφέρει ο Jeff Bitter, αντιπρόεδρος του συνδέσμου αμπελοκαλλιεργητών GrapeGrowers της Καλιφόρνιας.

H σεζόν δεν θα μπορούσε να είναι πιο τέλεια από μετεωρολογική άποψη (συμπεριλαμβανόμενης της περιόδου συγκομιδής), είχαμε όμως να αντιμετωπίσουμε πολλές απογοητεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των στατιστικών. Πράγματι, οι υπηρεσίες της Πολιτείας της Καλιφόρνια, δεν μπόρεσαν να υποβάλουν εκτίμηση της συγκομιδής λόγω του διοικητικού shutdown (το οποίο είχε επίσης σημαντικό αντίκτυπο στη διαχείριση της συγκομιδής). Εάν η γενναιοδωρία του τρύγου 2012 ήταν έκπληξη για τον αμπελώνα της Καλιφόρνια, που έθεσε ένα νέο ρεκόρ με 4.014.000 τόνους σταφυλιών, οι φορείς αναρωτιούνται αν η ιστορία επαναλαμβάνεται και το 2013.

Σε επίπεδο κράτους, οι αποδόσεις δεν θα πρέπει να είναι τόσο υψηλές όσο το 2012. Αλλά η συνολική συγκομιδή θα μπορούσε να είναι αυξημένη τελικά, χάρη στην παραγωγή των νέων αμπελιών, ιδίως σε περιφέρειες της ενδοχώρας, λένε οι εμπειρογνώμονες της Turrentine Brokers. Η χρηματιστηριακή αυτή εταιρεία σημειώνει ότι το 2013, «το μέγεθος της πτώσης της τιμής των σταφυλιών ανάμεσα στην αρχή και το τέλος της σεζόν στην αγορά δίνει ήδη μια ένδειξη σημαντική για αυξημένη προσφορά σε χύμα κρασιά. Η ανακοινωθείσα διαθεσιμότητα θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη ευελιξία σε μια επιθετική στρατηγική ώστε να αυξηθούν οι πωλήσεις. Η έλλειψη των οίνων που ακολούθησε τις μικρές συγκομιδές του 2010 και 2011 φαίνεται να είναι πολύ μακριά, τώρα η υπερπαραγωγή ίσως δημιουργήσει ένα δυναμικό νέο ρεκόρ παραγωγής (τα στοιχεία σε αξία δεν θα γίνουν γνωστά πριν τον Φεβρουάριο). Βέβαια η υπερπαραγωγή οδηγεί σε πτώση των τιμών, όμως όλοι στην Καλιφόρνια μιλούν για μια πολύ ισορροπημένη κατάσταση, αφού οι μεγαλύτερες ποσότητες που διατίθενται που συνοδεύουν την αυξανόμενη αμερικανική κατανάλωση.

Με 220.000 εκτάρια αμπελώνων, για 4.600 αμπελοκαλλιεργητές (Μ.Ο. 48 Ha / αμπελοκαλλιεργητή), η Καλιφόρνια αντιπροσωπεύει το 90% της παραγωγής κρασιού στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οίνου.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 445 επισκέπτες συνδεδεμένους