Εκτύπωση
PDF

18 Δεκεμβρίου 2013

Bordeaux: οι πολυετείς συμβάσεις με τους παραγωγούς (επιτέλους) επισημοποιήθηκαν

Αν και ο θεσμός της συμβολαιακής Γεωργίας ισχύει εδώ και χρόνια σε άλλα γεωργικά προϊόντα (π.χ. γάλα), η νέα ΚΑΠ επεκτείνει την εφαρμογή τους σε όλους τους τομείς, συνεπώς και στο κρασί.

Η ΚΕΟΣΟΕ στηρίζει το θεσμό αυτό και θεωρεί ότι σαν εργαλείο θα διασφαλίσει όχι μόνο τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων αλλά και την παραμονή των κατόχων στις αμπελουργικές τους εκμεταλλεύσεις. Το άρθρο που ακολουθεί είναι εύγλωττο όσον αφορά τους στόχους των πολυετών συμβάσεων.

Οι μέχρι τώρα ευσεβείς πόθοι της περιοχής Gironde, για πολυετείς συμβάσεις έγιναν πλέον πραγματικότητα, ή τουλάχιστον πιθανολογούνται σφόδρα. Αυτό το εργαλείο «που χρησιμοποιείται σε ατομικό επίπεδο, είναι διαθέσιμο σε όλους», δήλωσε ο Bernard Farges, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Διεπαγγελματικής των Vin de Bordeaux, όταν η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα την επισημοποίηση του έργου. Στο τραπέζι των συζητήσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο μηχανισμός αυτός θα μπορούσε να προωθήσει, "νέες σχέσεις μεταξύ της παραγωγής και της εμπορίας", καθώς και να δημιουργήσει νέα ισορροπία στην αγορά. Όλα αυτά απορρέουν από τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας της γεωργίας (καλοκαίρι του 2010), όπου σύμφωνα με το σύστημα των πολυετών συμβάσεων του Bordeaux θα υπογράφονται συμβόλαια για «μια περίοδο τριών ετών», αναφέρει ο Jean-Philippe Code (διευθυντής οικονομικών του CIVB). «Αυτό το συμβόλαιο έχει μια αρχή: την απλότητα. Κανένα νέο έγγραφο δεν δημιουργήθηκε, πολυετή στοιχεία ενσωματώνονται στις υφιστάμενες διεπαγγελματικές συμβάσεις, ανεξάρτητα από το μοντέλο παραγωγής: χύμα, νέα σοδειά, κλπ ...».

«Στην πράξη, ένα πλαίσιο θα πρέπει να προστεθεί στον κατάλογο των ισχυουσών συμβάσεων. Το πρώτο έτος χρησιμεύει για να καθορισθεί το πλαίσιο της σύμβασης, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας διαφοροποίησης των όγκων και των τιμών, που έχουν οριστεί από τα συμβαλλόμενα μέρη», λέει ο Jean-Philippe Code. Μπορεί να κυμαίνονται από 0-50% για τους όγκους ( οι κλιματικοί κίνδυνοι λαμβάνονται επίσης υπόψη), ενώ η διακύμανση τιμών συναρτάται από την πορεία ενός δείκτη (μέση τιμή χύμα πολλών εσοδειών, σε μια δεδομένη AOC). Δεδομένου ότι η τιμή αναφοράς συνδέεται με τιμές δεδομένες, δεν υπάρχει αναθεώρηση τιμών, αλλά αν έξω από την περιοχή υπάρχουν αλλαγές τιμών, η επαναδιαπραγμάτευση καθίσταται υποχρεωτική. Αυτό το σύστημα γενικά ικανοποιεί τις οικογένειες της παραγωγής και του εμπορίου. Ο Laurent Gapenne (πρόεδρος της Ομοσπονδίας des Grands Vins de Bordeaux) θεωρεί ότι αυτό το εργαλείο θα δώσει την προοπτική ώστε τα οινοποιεία να μπορέσουν να επενδύσουν και να σταθεροποίησουν τις τιμές. Ο Allan Sichel (Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων) επαίνεσε για τον "ρεαλισμό της τροπολογίας, η οποία ενσωματώνει επαρκή ευελιξία και ανακοίνωσε μια δέσμευση για συνεργασία. "Ο στόχος αυτών των συμβάσεων είναι πλέον η υιοθέτηση του πλαισίου από όλους (το μοναδικό υφιστάμενο πολυετές συμβόλαιο με το Bordeaux ήταν ιδιωτικό). Η δημοσίευση και η διαθεσιμότητα των μορφών του συμβολαίου θα γίνει στις αρχές του 2014.


Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 180 επισκέπτες συνδεδεμένους