Εκτύπωση
PDF

30 Οκτωβρίου 2013

OIV στοιχεία κλειδιά 2013: νέα ισορροπία μεταξύ της κατανάλωσης και της παραγωγής των οίνων παγκοσμίως

Σύμφωνα με τα στοιχεία του OIV, η διαφορά μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης κρασιού θα είναι 35,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2013. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά από το 2007 που η διαφορά αυτή είναι θετική, ενώ το 2012, η διαφορά ήταν αρνητική κατά 15,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα, συμπεριλαμβανομένων και των βιομηχανικών χρήσεων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις η παγκόσμια παραγωγή θα ανέλθει στα 281 εκ. εκατόλιτρα οίνου έναντι 258 εκ. εκατόλιτρα το 2012. Εκτός ΕΕ οι χώρες κυρίως του Ν. Κόσμου σημείωσαν σημαντική αύξηση. Έτσι οι ΗΠΑ παρήγαγαν 22 εκ. εκατόλιτρα, η Χιλή έφτασε σε παραγωγή ρεκόρ με 12,8 εκ. εκατόλιτρα, η Αργεντινή στα 15 εκ. εκατόλιτρα, η Ν. Ζηλανδία στα 2,5 εκ. εκατόλιτρα και η Αυστραλία στα 13,5 εκ. εκατόλιτρα.

Με αυτή την διάρθρωση, ο OIV εκτιμά ότι το εμπόριο χύμα θα μπορούσε να ξεκινήσει και πάλι αυτή τη σεζόν, βάζοντας τέλος σε μια περίοδο χαμηλής διαθεσιμότητας. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, οι παγκόσμιες αποστολές του κρασιών μειώθηκαν σε όγκο (98,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα), ενώ αντιστοιχούσαν σε αξία € 25,6 δισεκατομμυρίων. Αν και η αύξηση της παραγωγής είναι η πηγή αυτής της νέας διάρθρωσης, η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού με τη σειρά της δείχνει σημάδια σταθεροποίησης. Σύμφωνα με τους ειδικούς του OIV η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού θα κυμανθεί μεταξύ 238 και 252 εκατομμυρίων εκατολίτρων το τρέχον έτος.

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 235 επισκέπτες συνδεδεμένους