Εκτύπωση
PDF

1 Οκτωβρίου 2013

Λευκάδα: Τρύγος 2013, κρασιά με άριστους οργανοληπτικούς χαρακτήρες και καλές τιμές

Οι ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες της φετινής περιόδου, ήπιος χειμώνας με υψηλή βροχόπτωση και άνυδρο ξηρό καλοκαίρι, είχαν ως συνέπεια την πρώιμη βλάστηση των πρέμνων και ωρίμανση των σταφυλιών, ιδιαίτερα των ερυθρών. Εξαίρεση αποτελεί το οροπέδιο της Εγκλουβής, όπου οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες προς το τέλος Μάη είχαν ως αποτέλεσμα την σχεδόν ολική καταστροφή της σοδειάς.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω ο όγκος της σταφυλοπαραγωγής αναμένεται μειωμένος κατά   σε σχέση με αυτόν του 2012.

Οι καλλιεργητικές πρακτικές δεν παρουσιάζουν σημαντική μεταβολή σε σχέση με αυτές που παραδοσιακά είχαν εφαρμογή στο νομό, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια από μέρους μας, επιβράβευσης της χαμηλής στρεμματικής απόδοσης και της καλύτερης υγιεινής.

Έτσι σε συνδυασμό με τα παραπάνω είχαμε χαμηλότερες στρεμματικές αποδόσεις και έντονο το φαινόμενο της συμπύκνωσης (σταφίδιασμα), και μικρότερη παραγωγή σε χυμό.

Ο τρύγος για τα λευκά σταφύλια άρχισε στις 9-9-2013 και στις 23-9-2013 για τα ερυθρά.

Ο αλκοολικός τίτλος για τα ερυθρά κυμαίνεται μεταξύ 11,5 έως 13,5 % vol και η οξύτητα ( εκφρασμένη σε γραμμάρια τρυγικού οξέως ανά λίτρο) μεταξύ 5,5 έως 6,0. Αντίστοιχα για τα λευκά ο αλκοολικός τίτλος κυμαίνεται μεταξύ 11,5 έως 13,5 % vol και η οξύτητα μεταξύ 4,8 έως 5,5.

Κατά συνέπεια αναμένονται ποιοτικοί οίνοι με  οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τον υψηλό αλκοολικό βαθμό, το πλούσιο σώμα και την  υψηλή αίσθηση της οξύτητας.

Οι τιμές των σταφυλιών είναι καλύτερες από κάθε άλλη χρονιά ειδικά στα υψηλόβαθμα και έχουν ως εξής:

ΒΑΡΔΕΑ                           ΒΑΘΜΟΙ                   ΤΙΜΕΣ

Από   10,0-10,9           0,25/κιλό

Από   11,0-11,5           0,35/κιλό

Από   11,6-12,0           0,40/κιλό

Από   12,1-12,5           0,45/κιλό

Από  12,6 και πάνω      0,60/κιλό

ΚΟΙΝΑ ΛΕΥΚΑ                     ΒΑΘΜΟΙ                   ΤΙΜΕΣ

Από  10,0-10,9            0,30/κιλό

Από  11,0-11,5            0,35/κιλό

Από  11,6-12,0            0,40/κιλό

Από  12,1-12,5            0,45/κιλό

Από  12,6 και πάνω      0,55/κιλό

ΒΕΡΤΖΑΜΙ                         ΒΑΘΜΟΙ                    ΤΙΜΕΣ

Από 10,0-10,9            0,30/κιλό

Από  11,0-11,5            0,35/κιλό

Από  11,6-12,0            0,40/κιλό

Από  12,1-12,5            0,45/κιλό

Από  12,6 και πάνω      0,55/κιλό

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 260 επισκέπτες συνδεδεμένους