Εκτύπωση
PDF

27 Σεπτεμβρίου 2013

Αχαΐα: Ακόμα μια καλή συγκομιδή όμως οι χαμηλές τιμές συγκρατούν τον τρύγο των αμπελουργών

Ο τρύγος στην περιοχή Πατρών ξεκίνησε φέτος πρώιμα (τουλάχιστον μία εβδομάδα). Από τις 12 Αυγούστου είχαν αρχίσει οι παραλαβές σταφυλιών με πρώτη ποικιλία το Μοσχάτο και ακολούθησε το Chardonnay.

Οι παραχθείσες ποσότητες Μοσχάτου ήταν μεγαλύτερες σε σχέση με τις περσινές. Ο σακχαρικός τους τίτλος κυμάνθηκε στις περσινές τιμές (Βe 13,0-14,0). Η υγεία των σταφυλιών ήταν άριστη με καλές για το Βe οξύτητες. Ο αρωματικός χαρακτήρας του Μοσχάτου ήταν αρκετά πλούσιος στα περσινά σχεδόν επίπεδα. Η αρωματική ποικιλία Chardonnay της περιοχής παρήχθη σε μειωμένη ποσότητα με καλά όμως χαρακτηριστικά (Βe 12,5-13,0 καλή οξύτητα και αρώματα) και άριστη υγεία σταφυλιών.

Η Μαυροδάφνη και τα άλλα ποικιλιακά  ερυθρά (Cabernet, Merlot, Syrah) κυμάνθηκαν στα περσινά επίπεδα παραγωγής αλλά με άριστη υγεία και Βe 12,5-13,0 για τα Cabernet και Merlot και σχετικά χαμηλότερα για τη Μαυροδάφνη. Το χρωματικό τους δυναμικό ήταν πολύ καλό, καλύτερο και από το περσινό.

Το χαμηλό απόθεμα σε λευκό κρασί των οινοποιείων όλης της χώρας δημιούργησε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για τον Ροδίτη και η διάρκεια του τρυγητού του αναμένεται να είναι σύντομη.

Ο τρύγος του Ροδίτη ξεκίνησε νωρίτερα σε σχέση με το 2012. Η ποιότητα του Ροδίτη είναι αρκετά καλή με σακχαρικό τίτλο να κυμαίνεται Βe 11,0-12,5. Η παραγωγή όμως αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 20-30 %.

Οι καλές  καιρικές  συνθήκες  (ανομβρία) συνετέλεσαν  στην  καλή ποιότητα όλων των ποικιλιακων  λευκών  με πολύ καλό σακχαρικό τίτλο (Βε 12-12,5)  και πλούσια  αρώματα.

Ο τρύγος  βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη  με τις τιμές του ροδίτη  να μην έχουν  σταθεροποιηθεί  ακόμη  και πολλοί παραγωγοί  να μην  προβαίνουν σε  τρυγητό σε αναμονή  διαφοροποίησης  των τιμών  προς τα επάνω, αφού η τιμή εκκίνησης ήταν τα 0,20-0,22 € / kg και σήμερα πωλείται στα 0,25€.

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 82 επισκέπτες συνδεδεμένους