Εκτύπωση
PDF

15 Ioυλίου 2013

Αυστραλία: Αύξηση συγκομιδής (+10%), καθώς και αύξηση των τιμών  των σταφυλιών (13%)

Στην Αυστραλία, ο τρύγος του  2013 είναι κανονικός και  δεν χαρακτηρίζεται από τη σειρά φαινομένων  του  προηγούμενου έτους. Αν και η φυτουγειονομική  πίεση ήταν ελεγχόμενη και αν και δεν υπήρξαν  καταστροφικές πλημμύρες η συγκομιδή μέχρι τώρα δεν ήταν εύκολη.

Τα ρεκόρ  θερμοκρασίας  ανησύχησαν τους ιδιοκτήτες  αμπελώνων, ενώ στις  ακτές φοβούνταν απρόσμενες βροχές. Στο τέλος υπήρξε γενικά πρωιμότητα , με μια γρήγορη  ωρίμαση . Οι ευνοϊκές αυτές συνθήκες οδήγησαν σε σημαντική αύξηση της συγκομιδής των σταφυλιών, που επιτρέπει την επιστροφή σε υψηλή παραγωγή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου  Αυστραλών αμπελοκαλλιεργητών  η παραγωγή ανήλθε σε 1,83 εκατ. τόνους σταφυλιών για οινοποίηση. Η παραγωγή αυτή είναι κατά 10,2% μεγαλύτερη σε σύγκριση με το 2012 και κατά 6% μεγαλύτερη σε σύγκριση με το μέσο όρο των τελευταίων έξι ετών.  Η Αυστραλιανή συγκομιδή είναι ελαφρώς μεγαλύτερη ως  προς το κόκκινο από το λευκό (52% και 48%). Syrah, Merlot και Cabernet Sauvignon αποτελούν το 86% της αυστραλιανής παραγωγής ερυθρών σταφυλιών, ενώ το Chardonnay αντιπροσωπεύει το 45% της συγκομιδής στα λευκά σταφύλια. Μαζί, αυτές οι τέσσερις ποικιλίες αντιπροσωπεύουν  67% της αυστραλιανής παραγωγής (με 1,2 εκατ. τόνους το 2013).

Με βάση  έρευνα της για τις  τιμές αγοράς των σταφυλιών το 2013 διαπιστώθηκε ότι η μέση τιμή των κόκκινων σταφυλιών παρουσίασε καθαρή αύξηση κατά 13% στα 619 δολάρια Αυστραλίας ανά τόνο. Για τα λευκά, η τιμή αγοράς παραμένει σταθερή (+2% σε 388 AUD / t). Η τάση αυτή επιβεβαιώνει την ανάκαμψη των τιμών που ξεκίνησε το 2012, μετά από το χαμηλότερο επίπεδο που παρατηρήθηκε  το 2011. Τα σταφύλια Pinot Noir δείχνουν την καλύτερη πορεία έως 870 AUD / τόνο (+18% σε σύγκριση με το 2012), ακολουθούμενα από τα Cabernet Sauvignon (664 AUD / t, + 15%) και τα Syrah (στα 637 AUD / t 15).

 

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 361 επισκέπτες συνδεδεμένους