Εκτύπωση
PDF

28 Μαΐου 2013

Ampelos 2013, πρόκληση … το μέλλον

Το 3ο Διεθνές Συμπόσιο Άμπελος 2013 ξεκινά αύριο με τιμώμενο πρόσωπο την «πρώτη κυρία του ελληνικού κρασιού» Δρ. Στ. Κουράκου-Δραγώνα στη Σαντορίνη, όπου είχαν γίνει με επιτυχία και τα προηγούμενα διεθνή συμπόσια το 2003 και 2006. Από τότε οι εξελίξεις στον παραγωγικό αμπελώνα, την οινοποιητική τεχνική και τεχνολογία και τη διεθνή αγορά οίνου έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον αμπελοοινικό τομέα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Οι εξελίξεις στην αναπτυξιακή αμπελουργία στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, η πρόοδος και οι καινοτόμες αλλαγές στην οινοποίηση, οι νέες στρατηγικές προώθησης των οινικών προϊόντων στις νέες οικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θεσμικές αλλαγές και οι νέες τάσεις στην εφαρμογή της ορθής αμπελουργικής και οινοποιητικής πρακτικής αποτελούν τα αντικείμενα του 3ου Διεθνούς Συμποσίου Άμπελος 2013.

Το 3ο Διεθνές Συμπόσιο Άμπελος 2013 περιλαμβάνει τις θεματικές ενότητες που αναφέρονται στην Αμπελουργία, την Οινολογία, το Θεσμικό πλαίσιο και τον Πολιτισμό. Στην ενότητα «Αμπελουργία» θα παρουσιαστούν οι εξελίξεις και οι τάσεις στην οικοφυσιολογία, την αναπτυξιακή αμπελουργία, τη γενετική, τις ποικιλίες και τους κλώνους της αμπέλου, την κλωνική επιλογή, το πολλαπλασιαστικό υλικό, τις εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας, την Αμπελουργία Ακριβείας, τη δομή και οργάνωση σύγχρονων αμπελώνων, τις νέες τάσεις στην αμπελοκομική τεχνική κ.ά. Η ενότητα «Οινολογία» περιλαμβάνει τις εξελίξεις και τις καινοτομίες στην οινοποίηση τις καταναλωτικές τάσεις και προτιμήσεις, τις νέες στρατηγικές στην προώθηση και εμπορία των οινικών προϊόντων σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο και τη συμβολή του οίνου στην υγεία των καταναλωτών. Η τρίτη ενότητα περιλαμβάνει τις παγκόσμιες τάσεις και προοπτικές του αμπελοοινικού τομέα, την ανταγωνιστικότητα του μεσογειακού αμπελώνα, το κανονιστικό πλαίσιο και τις κοινωνικο-οικονομικές και περιφερειακές επιπτώσεις της Κοινής Οργάνωσης της Αγοράς (ΚΟΑ) στα κράτη μέλη της Ε.Ε. Στην ενότητα «Άμπελος, Περιβάλλον-Πολιτισμός» θα παρουσιαστεί η συμβολή του αμπελοοινικού τομέα στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ευρώπης, την αισθητική και την προστασία του Αγροτικού Τοπίου και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και του τριτογενή τομέα.

Η Σαντορίνη αποτελεί από κάθε πλευρά, ιδανικό χώρο για την πραγματοποίηση επιστημονικών συμποσίων, ιδιαίτερα της αμπέλου και του οίνου. Το ιδιαίτερου κάλους φυσικό και αγροτικό τοπίο όπως διαμορφώνεται από τη συμβολή των διαχρονικών αμπελώνων με την παραδοσιακή μορφή των πρεμνών, αποτέλεσμα της ορθής αμπελουργικής πρακτικής αιώνων, η υψηλή οινοποιητική γνώση και τεχνική με ιστορία 3.500 χρόνων που αξιοποιεί με θαυμαστό τρόπο τις προικισμένες τοπικές ποικιλίες που καλλιεργούνται στα δύσκολα ηφαιστειογενή εδάφη, η παράδοση, ο πολιτισμός και η Καλντέρα καθιστούν τη Σαντορίνη ξεχωριστή.

Οι οργανωτές του Διεθνούς Συνεδρίου Άμπελος 2013, καλούν τους επιστήμονες, ερευνητές, μελετητές του αμπελοοινικού τομέα, τους αμπελουργούς, τους οινοποιούς, τους επαγγελματίες από όλα τα συναφή πεδία και κάθε φίλο της αμπέλου και του οίνου να παρουσιάσουν και να μοιραστούν τα αποτελέσματα της έρευνας, τις εμπειρίες της παραγωγής, τις γνώσεις, τις απόψεις και να απολαύσουν ένα εμπνευσμένο και γεμάτο προκλήσεις συμπόσιο, στην αρχή του καλοκαιριού του 2013, στη Σαντορίνη.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ
ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ
1.Ποικιλίες – Κλώνοι – Υποκείμενα Αμπέλου και Ποιότητα Οίνων
2.Συμβατική, Βιολογική και Βιοδυναμική Αμπελουργία- Αμπελουργία Ακριβείας
3.Αναπτυξιακή Αμπελουργία - Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή
4.Εξελίξεις στην Αμπελοκομική Τεχνική
5.Βελτίωση Αμπέλου – Κλωνική Επιλογή και Πολλαπλασιαστικό υλικό Αμπέλου

ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ
1.Τεχνολογία Οίνου – Καινοτομίες
2.Πρότυπο ανάπτυξης και βιωσιμότητα των αμπελουργικών και οινοπαραγωγικών μονάδων στη νέα εποχή – Κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις
3.Καταναλωτικές τάσεις και προτιμήσεις
4.Νέες Στρατηγικές στην προώθηση και εμπορία των οινικών προϊόντων σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο
5.Οίνος και Υγεία

ΘΕΣΜΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
1.Παγκόσμιες τάσεις και προοπτικές
2.Η ανταγωνιστικότητα του μεσογειακού (ευρωπαϊκού) αμπελοοινικού τομέα
3.Η λειτουργία της Κοινής Οργάνωσης της Αγοράς στα κράτη μέλη της Ε.Ε.
4.Κοινωνικοοικονομικές και περιφερειακές επιπτώσεις της νέας Κ.Ο.Α.

ΑΜΠΕΛΟΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
1.Συμβολή του Αμπελοοινικού τομέα στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ευρώπης.
2.Συμβολή του αμπελώνα στην αισθητική και την προστασία του Αγροτικού Τοπίου-Η περίπτωση του μεσογειακού αμπελώνα
3.Συμβολή της Αμπέλου και του Οίνου στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και του τριτογενή τομέα (τουρισμός)Οργανωτής:
- Ηλιότοπος Συνέδρια
Συνδιοργανωτής:
- Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων
Υπό την αιγίδα
- Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
- Δήμος Θήρας
-OIV
-ΚΕΟΣΟΕ
-ΕΔΟΑΟ
-ΣΕΟ
Γραμματεία - Πληροφορίες - Εγγραφές
Ηλιότοπος Συνέδρια
Ημεροβίγλι, Σαντορίνη, 84700Για το πρόγραμμα εργασιών του συμποσίου επιλέξτε το παρακάτω link :
http://ampelos2013.conferences.gr/uploads/media/Tentative_Program_Ampelos2013_16May2013.pdf

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 349 επισκέπτες συνδεδεμένους