Εκτύπωση
PDF

30 Απριλίου 2013

Υπό αναμόρφωση το σύνολο της αμπελοοινικής νομοθεσίας

Συνεδρίασε την Παρασκευή 26/4/2013 η ευρεία Ομάδα Εργασίας του αμπελοοινικού τομέα, υπό την Δ/νση Μεταποίησης Τυποποίησης και Ποιοτικού

Ελέγχου (τμήμα Οίνου), που συστήθηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθ. Τσαυτάρη και απαρτίζεται από τους φορείς του κλάδου και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Σκοπός της Ομάδας Εργασίας είναι η αναθεώρηση της αμπελοοινικής νομοθεσίας, η εναρμόνισή της με το Ενωσιακό Δίκαιο, η κατάργηση των παρωχημένων Νομοθετικών διαταγμάτων που χρονολογούνται από το 1926 έως και το 1976, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των Ελλήνων οινοπαραγωγών σε σχέση με τους ανταγωνιστές της ΕΕ και των Τρίτων Χωρών, η δημιουργία ενός καθεστώτος που θα λειτουργεί με σαφείς αποτελεσματικούς και δίκαιους κανόνες, η ενίσχυση της φήμης των ελληνικών κρασιών και η δημιουργία νομοθετικού πλαισίου, που θα συμβάλλει στην βιωσιμότητα και στην ανάπτυξη.

Μόνιμη άποψη της ΚΕΟΣΟΕ αποτελούσε και αποτελεί ότι κάθε μεταρρύθμιση της νομοθεσίας πρέπει να έχει ως προϋπόθεση την αξιοπιστία και την λειτουργικότητα των βασικών εργαλείων του τομέα με κυρίαρχο το Αμπελουργικό Μητρώο, που αποτελεί θεμελιώδη αναγκαιότητα για την άσκηση πολιτικής, διαμόρφωση στρατηγικών και την διενέργεια ελέγχων.

Για το λόγο αυτό πριν τρία χρόνια πρότεινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - που σήμερα υλοποιείται – την ηλεκτρονική διασύνδεση του Αμπελουργικού Μητρώου, των Δηλώσεων Συγκομιδής και παραγωγής, αφού σύμφωνα με τη θέση της ΚΕΟΣΟΕ μόνο η σαφής και ακριβής απεικόνιση της υφιστάμενης κατάστασης του τομέα, εγγυάται την δυνατότητα εφαρμογής και ελέγχου οποιουδήποτε θεσμικού πλαισίου.

Η προτεινόμενη δομή και το περιεχόμενο της αμπελοοινικής νομοθεσίας έτσι όπως το παρουσίασε το στέλεχος του τμήματος Οίνου κ. Χ. Μουλκιώτης διακρίνεται σε επτά τίτλους:

 

1. Εισαγωγικές διατάξεις
2. Πολλαπλασιαστικό υλικό
3. Δυναμικό παραγωγής
4. Κανόνες για την παραγωγή και εμπορία των αμπελοοινικών προϊόντων
5. Οργάνωση και ανάπτυξη του τομέα
6. Έλεγχοι και κυρώσεις
7. Γενικές Διατάξεις

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 71 επισκέπτες συνδεδεμένους