Εκτύπωση
PDF

24 Απριλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Σε κατάσταση αναμονής βρίσκεται το σύνολο των Συνεταιρισμών της χώρας και κατά συνέπεια  οι Συνεταιριστικές Οινοποιητικές Οργανώσεις, περιμένοντας τις νομοθετικές παρεμβάσεις που θα αποτρέψουν τις διαλυτικές καταστάσεις που προκύπτουν  απ τα νομικά κενά  και τα προβλήματα εφαρμογής του Ν. 4015/2011 για τους Συνεταιρισμούς.

Ήδη, ο κλάδος λειτουργεί υπό πίεση καθώς πολλοί συνεταιρισμοί αλλά και η ίδια η ΚΕΟΣΟΕ  αδυνατούν να προσαρμοσθούν στις σχετικές διατάξεις  εξ΄αιτίας πτυχών του νόμου τη στιγμή που η ημερομηνία παράτασης εκπνέει στις  30/6/2013.

Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο έκτακτης πανελλαδικής σύσκεψης που οργανώθηκε από την ΚΕΟΣOE σήμερα στα γραφεία της, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ΚΚΕ) και του προεδρείου της  ΠΑΣΕΓΕΣ (Τ. Καραμίχας, Κ. Σκιαδάς)

Περιγράφοντας το πρόβλημα, ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρ. Μάρκου και ο γεν. Διευθυντής Παρ. Κορδοπάτης, τόνισαν χαρακτηριστικά ότι παρά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της οργάνωσης για μετατροπή της,  οι αρμόδιες αρχές αδυνατούν να δώσουν απαντήσεις σε κρίσιμες πτυχές  για το  πως ακριβώς θα γίνει αυτό!

Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζ. Καραμίχας, άσκησε δριμεία κριτική στο Ν. 4015/2011 και τόνισε την ανάγκη ενός νέου νόμου – πλαίσιο ή επαναφορά στον Ν. 2810/00.

Από πλευράς κομμάτων: ο βουλευτής της ΝΔ Κων/νος Κόλλιας ανέφερε ότι οι τροποποιήσεις δεν θα θεραπεύσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από το Ν. 4015 και τάχθηκε υπέρ ενός νέου νομοθετικού πλαισίου.

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ειρήνη  Κατσινοπούλου,  τόνισε ότι για το κόμμα της οι συνεταιρισμοί, απαλλαγμένοι από τις αναχρονιστικές  αντιλήψεις του παρελθόντος αποτελούν την  αιχμή του δόρατος για μία νέα αγροτική πολιτική με αναπτυξιακές διαστάσεις.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ  Αθ. Παπαδόπουλος είπε ότι απαιτούνται τροπολογίες για την εφαρμογή του Ν. 4015, ενώ ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γ. Γκικόπουλος , επισημαίνοντας τον σημαντικό ρόλο της ΚΕΟΣΟΕ,  ζήτησε την απόσυρση του νόμου.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης τα διαφορετικά  σενάρια που βρίσκονται σε εξέλιξη σε σχέση με την διαδικασία αποπληρωμής της άτοκης χρηματοδότησης των οινοποιητικών συνεταιριστικών οργανώσεων  ύψους 30 εκ. €.  Για το θέμα αναλυτική ενημέρωση έκανε εκ μέρους της ΠΑΣΕΓΕΣ ο Αθ. Παπαγεωργίου.

Στη σύσκεψη, πάντως  διεφάνη κοινός προβληματισμός του πολιτικού και συνεταιριστικού κόσμου,  όσον αφορά την αναγκαιότητα δημιουργίας πλαισίου που θα αναπτύσσει το συνεταιριστικό θεσμό και θα τον εδραιώνει ως βασικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής αγροτικής οικονομίας.

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 404 επισκέπτες συνδεδεμένους