Εκτύπωση
PDF

8 Απριλίου 2013

Ισπανία: Η αύξηση τιμών των χύμα εξαγωγών ευνοεί τις εισαγωγές

Οι ισπανικές εξαγωγές ξεκινούν το 2013 με τη δυναμική του 2012: χαμηλότερος όγκος πωλήσεων και υψηλότερες μέσες τιμές.

Με μια αύξηση της τάξης του 42,9% του μέσου όρου της αξίας τους κατά το μήνα Ιανουάριο 2013, τα ισπανικά κρασιά εξάγονται στην τιμή των 130 ευρώ ανά εκατόλιτρο αλλά εμφανίζουν μείωση κατά 27,9% σε όγκο. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της ισπανικής Αγοράς Οίνου (OeMV), η κατάσταση αυτή οφείλεται στην αύξηση της τιμής των ισπανικών χύμα οίνων (κρασιά χωρίς γεωγραφική ένδειξη κρασί και χωρίς Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη), η οποία πιέζει επίσης τις ξένες αγορές υπέρ των εμφιαλωμένα κρασιών με Γεωγραφική Ένδειξη.

Η ισπανική ζήτηση σε φθηνό κρασί έδωσε μια σημαντική ώθηση στις εισαγωγές από την Χιλή. Η Χιλή εξήγαγε 440.000 εκατόλιτρα οίνου χύμα στην Ισπανία έναντι 1260 εκατολίτρων το 2011. Η OeMV δηλώνει ότι αυτή η εντυπωσιακή ανάπτυξη έλαβε χώρα κατά τους τελευταίους μήνες του έτους (ειδικά το Δεκέμβριο). Οι ισπανικές εισαγωγές κρασιών από την Χιλή, ωστόσο, παραμένουν σαφώς υπέρ των εμφιαλωμένων (94% κατ 'όγκο).

Να σημειωθεί, επίσης, ότι το 2012 η Ισπανία εξήγαγε περισσότερο από το ήμισυ των κρασιών της σε χύμα, ενώ η Χιλή εξήγαγε το 37% σε χύμα μορφή.

 

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 239 επισκέπτες συνδεδεμένους