Εκτύπωση
PDF

29 Μαρτίου 2013

Αναστολή καταβολής της δόσης (31.12.2013) του άτοκου υπογράφει σήμερα ο αν. υπ. Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας

Εντός ολίγου αναμένεται η υπογραφή της υπουργικής απόφασης για την αναστολή της καταβολής της α’ δόσης των άτοκων δανείων των οινοποιείων

για την παραλαβή της σταφυλικής παραγωγής 2009/10.

Παρά το ότι η ΚΕΟΣΟΕ δεν έχει γνώση  αυτή τη στιγμή του περιεχομένου της υπουργικής απόφασης, είναι βέβαιο ότι η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ισχύει μέχρι την ολοκλήρωση των διμερών συμφωνιών μεταξύ των οινοποιών και των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου

Λήγει, άνευ απροόπτου, αύριο η εκκρεμότητα με τη ρύθμιση του άτοκου δανείου του 2009, όπως ζητούσαν η ΚΕΟΣΟΕ και οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοίπου έχουν περιέλθει σε αδυναμία πληρωμής λόγω της οξύτατης κρίσης.

Ήδη, αυτό διαμηνύθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, ύστερα από την πραγματοποίηση της έκτακτης πανελλαδικής σύσκεψης των μελών που είχε συγκαλέσει σήμερα η ΚΕΟΣΟΕ στα γραφεία της και στην οποία παρέστησαν βουλευτές και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων (κυβερνητικών εταίρων και αντιπολιτευόμενων), εκφράζοντας την απόλυτη στήριξή τους στο σχετικό αίτημα του κλάδου.   

Περιγράφοντας το πρόβλημα και τις έως τώρα ενέργειες η ΚΕΟΣΟΕ, ο πρόεδρος της οργάνωσης Χρ. Μάρκου και ο γεν. διευθυντής Παρ. Κορδοπάτης επισήμαναν ότι υπήρξε έως τώρα θετική κατ’ αρχήν αντιμετώπιση του αιτήματος από πλευράς αρμοδίων, που μένει όμως να επαληθευθεί με την υπογραφή υπουργικής απόφασης. Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είναι εκρηκτικές, τόνισαν, και σε συνδυασμό με την απόλυτη έλλειψη ρευστότητας είναι απολύτως αναγκαία η χρονική μετάθεση της αποπληρωμής των δανείων με ευνοϊκούς όρους (χαμηλό επιτόκιο, επιμήκυνση ώστε οι οινοποιητικές επιχειρήσεις να μπορούν να το αποπληρώσουν).

Διευκρινίζεται ότι ο κλάδος ζητεί την μετατροπή της άτοκης χρηματοδότησης με εγγύηση του Δημοσίου σε έντοκο δάνειο με χαμηλό επιτόκιο και με τις συνήθεις εγγυήσεις. Για το θέμα αυτό έχουν ήδη υπάρξει επαφές με την τράπεζα Πειραιώς που απορρόφησε την ΑΤΕ και θα υπάρξουν και νέες, μετά την αναμενόμενη υπογραφή της χρονικής μετάθεσης της ληξιπρόθεσμης δόσης του Δεκεμβρίου 2012. Για το σκοπό αυτό μάλιστα αποφασίσθηκε η συγκρότηση Επιτροπής (με την συμμετοχή εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, Προέδρων ΕΑΣ, την ΚΕΟΣΟΕ και εξειδικευμένων τεχνοκρατών) που θα διαπραγματευτεί  σε πολιτικό επίπεδο με την ΠΕΙΡΑΙΩΣ/ΑΤΕ κρίσιμες πτυχές του υπό ρύθμιση δανείου αλλά και της συνολικής χρηματοδότησης προς τις Οινοποιητικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν: οι βουλευτές της Ν.Δ. Γ. Βλάχος και Λ. Αυγενάκης καθώς και ο υπεύθυνος του Αγροτικού Ξεν. Βεργίνης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Κεγκέρογλου και ο υπεύθυνος αγροτικού Θαν. Παπαδόπουλος, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Θ. Ψύρρας, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Καρακώστας και από το ΚΚΕ ο Γ. Γκικόπουλος. Παρευρέθη επίσης και ο Θ. Παπαγεωργίου από την ΠΑΣΕΓΕΣ.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 221 επισκέπτες συνδεδεμένους