Εκτύπωση
PDF

28 Μαρτίου 2013

Δυο σενάρια επικρατούν για την άτοκη στη σύσκεψη της ΚΕΟΣΟΕ

Στο ασφυκτικό περιβάλλον ρευστότητας που επικρατεί σήμερα στη χώρα οι επιχειρήσεις, που έχουν υψηλό δανεισμό, είναι δύσκολο έως αδύνατο ν’ ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Για το λόγο αυτό η ΚΕΟΣΟΕ από το Νοέμβριο του 2012, ενεργεί στην κατεύθυνση μετατροπής του άτοκου δανείου 2009/10 με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου που εξοφλείται σε τρεις ισόποσες δόσεις σε μακροπρόθεσμο έντοκο χωρίς την εγγύηση του Δημοσίου με εγγύηση των οινοποιείων, που έλαβαν χρηματοδότηση.

Στη σύσκεψη που διενεργείται σήμερα στην ΚΕΟΣΟΕ επικρατούν δυο σενάρια, για την αντιμετώπιση του πιεστικού προβλήματος καταβολής της δόσης που έγινε ληξιπρόθεσμη την 31/12/2012.

Η πρώτη επιλογή αφορά την άσκηση πίεσης για λήψη απόφασης από το υπουργείο Οικονομικών για αναστολή καταβολής της δόσης (ήδη συγκροτείται σχετική Επιτροπή) μέχρι 31/12/2013, ώστε οι δανειοδοτηθέντες, χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη της κατάπτωσης της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου, να προβούν σε ρύθμιση μακροπρόθεσμου χαρακτήρα με τα τραπεζικά ιδρύματα, με τρέχον επιτόκιο και την διασφάλιση των δανείων με εμπράγματες εγγυήσεις.

Το άλλο σενάριο δημιουργήθηκε μετά από συζητήσεις που διεξήχθησαν μεταξύ ΚΕΟΣΟΕ και στελεχών της ΠΕΙΡΑΙΩΣ / ΑΤΕ. Προκειμένου να δημιουργηθεί χαλαρότερο χρονικό περιθώριο και μετά την 31/3/2013 προτείνεται να γίνει έντοκος διακανονισμός της α΄  δόσης που έληξε την 31/12/2012,  ώστε ανεξάρτητα από την έγκριση ή όχι παράτασης από το Υπ. Οικονομικών να μην «τρέξουν» οι διαδικασίες κατάπτωσης της Εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου.
Στην περίπτωση αυτή, η Τράπεζα θα προβεί σε  διμερείς συμφωνίες με κάθε οινοποιητικό συνεταιρισμό. Η επιλογή αυτή θα δώσει το χρονικό περιθώριο, χωρίς την απειλή κατάπτωσης των εγγυήσεων, να γίνουν ρυθμίσεις μακροπρόθεσμες διαρκείας με τα χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν.

Να τονισθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών αν και αντιμετωπίζει θετικά αυτή την προοπτική αφού το Δημόσιο «απαλλάσσεται» από εγγυήσεις περίπου 30.000.000 € περίπου και οι οφειλές γίνονται βιώσιμες, έχει καθυστερήσει να λάβει απόφαση αναστολής καταβολής της δόσης.

Για το λόγο αυτό μετά από το πέρας της σημερινής σύσκεψης, οι παρευρισκόμενοι σ’ αυτήν θα μεταβούν στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να συναντήσουν τον αναπληρωτή υπουργό κ. Χ. Σταϊκούρα. 


Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 253 επισκέπτες συνδεδεμένους