Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

22 Μαρτίου 2013

Τανγκό το κρασί το 2012: ένα βήμα προς τα εμπρός για τον καταναλωτή, δέκα πίσω η παραγωγή

Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV), στις 21 Μαρτίου παρουσίασε το σημείωμα του για την οικονομία το 2012 και τις τελευταίες εκτιμήσεις της καλλιέργειας, τις εξαγωγές, την κατανάλωση ... Ο Πρόεδρός του, Federico Castellucci, ανέφερε ότι ο  ισολογισμός του 2012 είναι «γενικά θετικός». Η παγκόσμια ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης για το κρασί και πάλι φαίνεται εφικτή. Το 2012, η καμπύλη της κατανάλωσης έχει εδραιώσει την ανάκαμψη της (+0,6% σε σύγκριση με το 2011), ενώ η παραγωγή ήταν σημαντικά μειωμένη (-6%). Όπως στο αργεντίνικο τανγκό, όταν οι χορευτές φθάνουν σε μια θέση σταθερότητας απαιτείται ο ένας από τους δυο εταίρους πρέπει να καθοδηγήσει το χορό.

Το 2012, η παραγωγή κρασιού παγκοσμίως οδήγησε προς τα πίσω το βήμα σε μια επισφαλή ισορροπία με μια απότομη πτώση της παραγωγής. Εκτός από τους χυμούς και τα γλεύκη, 250,9 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου παρήχθησαν το 2012 (-6% σε σύγκριση με το 2011). Οι ευρωπαϊκοί αμπελώνες επλήγησαν περισσότερο από τις κλιματικές συνθήκες (-10% κατ’ όγκο). Οι κυριότερες χώρες όπου η παραγωγή μειώθηκε, είναι: -6% στην Ιταλία, -11% στην Ισπανία, -17% στη Γαλλία και τη Νέα Ζηλανδία,  -24% στην Αργεντινή και -32% στην Ουγγαρία. Στην Ευρώπη, μόνο η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα σημείωσαν αύξηση στην συγκομιδή (αντίστοιχα +4%, +9% και +15%, σε σύγκριση όμως με τη δραματικά μειωμένη παραγωγή το 2011). Στο «Νέο Κόσμο», η παραγωγή της Αυστραλίας ήταν σταθερή (+4%), εκείνες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Αφρικής παρουσίασαν καθαρή αύξηση (+7% και +8%), καθώς επίσης και στην Κίνα και στην Χιλή (+13% και +20%).

Η τριπλέτα Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας από μόνες τους αντιπροσωπεύουν το 51% της παγκόσμιας παραγωγής οίνου. Μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, η Γαλλία παρήγε 42,24 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2012 (-17% σε σχέση με το 2011, αλλά -1% σε σύγκριση με το 2008). Αν και η Γαλλία αντιπροσωπεύει το 20% της παγκόσμιας παραγωγής το 2012, αντιπροσωπεύει μόνο το 15% του όγκου συναλλαγών στο χώρο του κρασιού. Παρά τη διάβρωση των εξαγωγών τους, η Ιταλία και η Ισπανία διατηρούν τα ηγετική θέση τους (21% και 19% του μεριδίου της παγκόσμιας αγοράς) και συντηρούν την πτώση της εγχώριας κατανάλωσης τους. Οι παγκόσμιες συναλλαγές επηρεάστηκαν από την μικρή παγκόσμια συγκομιδή και μειώθηκαν σε 101,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2012 (-2,1% σε σύγκριση με το 2011), σπάζοντας την ανάκαμψη που ξεκίνησε το 2009.

Παράλληλα, η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού έχει ακολουθήσει τη δυναμική της ανάκαμψης, φθάνοντας τα 245,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου (σε εκτιμώμενο εύρος μεταξύ 240 έως 250 εκατ. εκατολίτρων). Η γαλλική κατανάλωση κρασιού έχει αυξηθεί κατά 3,1% (λίγο πάνω από 30 εκατομμύρια εκατόλιτρα). Σε σύγκριση όμως με πέντε χρόνια πριν, η κατανάλωση μειώθηκε κατά 2%. Στην Ιταλία και την Ισπανία, η κατανάλωση κρασιού μειώθηκε κατά 14% και 24% αντίστοιχα. Η Κίνα παρουσιάζει εκρηκτική αύξηση της κατανάλωση της τάξης του 27%.

Συνολικά, ο OIV εκτιμά ότι η παγκόσμια αγορά είναι ιδιαίτερα σφιχτή. Η διαφορά μεταξύ της παγκόσμιας παραγωγής και κατανάλωσης κρασιού εκτιμάται σε 5,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2012.



ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 642 επισκέπτες συνδεδεμένους