Εκτύπωση
PDF

27 Φεβρουαρίου 2013

Εξαγωγές κρασιών 2012: καθοδηγούνται από την τιμή των χύμα οίνων στην Ισπανία

Για τις εξαγωγές της το 2012, η ισπανική βιομηχανία οίνου έχει καταφέρει να αξιοποιήσει καλύτερα το portfolio των εξαγωγών της (2,36 δισ. ευρώ,+11,8%),

σε βάρος των εξαγωγών σε όγκο, ο οποίος μειώθηκε (19,5εκατ. εκατόλιτρα, -8%). Το ισπανικό Παρατηρητήριο Αγοράς Οίνου (OeMV) σημειώνει ότι αυτές οι εξελίξεις οδήγησαν σε αύξηση 21,6% του μέσου όρου των τιμών των εξαγόμενων οίνων, η οποία σταθεροποιείται στα € 1,21ανά  λίτρο!!!

Όπως θα περίμενε κανείς, η μέση αύξηση των τιμών των χύμα οίνων ήταν αναμενόμενη. Έχοντας αυξηθεί κατά 36% στη διάρκεια του έτους, η μέση τιμή του χύμα κρασιού στην Ισπανία ορίζεται πλέον στα 45 € / hl (+12 €/ hl). Η αύξηση της μέσης τιμής έχει μειώσει επίσης τις εξαγωγές τους (-20,3%). Τα αίτια αυτής της κατάστασης οφείλονται στη μικρή ισπανική συγκομιδή και τη μείωση των αποθεμάτων των κρασιών. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας, έχουν παραχθεί 34 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου το 2012 (-12% σε σύγκριση με το2011).

Σε πείσμα αυτών των αντίθετων τάσεων, τα κρασιά από την Rioja πέτυχαν ρεκόρ πωλήσεων σε αξία και όγκο. Οι εξαγωγές πλησίασαν το ένα εκατομμύριο εκατόλιτρα (σχεδόν το ήμισυ της παραγωγής της περιοχής) και 355 εκατομμύρια φιάλες το 2012 (+5,5% σε σύγκριση με το 2011). Η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ο πρώτος προορισμός στην αγορά της Rioja, αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο της αξίας των οίνων που εξάγονται.

 

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 68 επισκέπτες συνδεδεμένους