Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

20 Φεβρουαρίου 2013

Ψήφισμα του Δ.Σ. της Ε.Δ.Ο.Α.Ο. για τα ΤΕΙ Οινολογίας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου & Οίνου (Ε.Δ.Ο.Α.Ο.), οργάνωσης που εκπροσωπεί το σύνολο της βιομηχανίας οίνου της Ελλάδος, (τόσο του Συνεταιριστικού όσο και του Ιδιωτικού τομέα) πληροφορήθηκε με μεγάλη έκπληξη την πρόσθεση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας να προχωρήσει στην κατάργηση του Τμήματος Οινολογίας του ΤΕΙ ΑΘΗΝΩΝ, μέσω του προτεινόμενου σχεδίου "ΑΘΗΝΑ", και την ενσωμάτωσή του στη Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων ως κατεύθυνση Οινολογίας.

Το Δ.Σ. της Ε.Δ.Ο.Α.Ο. εκτιμά ότι μία τέτοια εξέλιξη θα είναι απολύτως δυσοίωνη για τον κλάδο μας.

Επιθυμούμε να τονίσουμε, με τον πιο έντονο τρόπο, ότι το Τμήμα Οινολογίας του ΤΕΙ ΑΘΗΝΩΝ, ο μοναδικός φορέας Οινολογικής εκπαίδευσης στη χώρα μας, από της ιδρύσεώς του μέχρι και σήμερα, έχει υπάρξει ένας από τους πλέον σημαντικούς στυλοβάτες της εντυπωσιακής ανάπτυξης του κλάδου μας παρέχοντάς μας αξιότατα και απολύτως κατηρτισμένα στελέχη παραγωγής που επανδρώνουν σήμερα το σύνολο των οινοποιείων της χώρας.

Εκτιμούμε επίσης ότι η προτεινόμενη ρύθμιση θα οδηγήσει σε υποβάθμιση του επιπέδου κατάργησης των ελλήνων οινολόγων μειώνοντας σημαντικά το χρόνο και το βάθος της παρεχόμενης γνώσης πάνω στα ιδιαίτερα σύνθετα θέματα της επιστήμης της Οινολογίας καθιστώντας μας ουσιαστικά την μόνη ίσως οινοπαραγωγό χώρα του κόσμου που δεν θα έχει πλέον Οινολογική εκπαίδευση.
Μια τέτοια εξέλιξη αναμφίβολα θα έχει αρνητικότατες επιπτώσεις στο κλάδο μας λόγω της αναπόφευκτης υποβάθμισης της ποιότητας των παραγόμενων οίνων, ποιότητας που παραμένει σήμερα σε υψηλά επίπεδα μέσω της υψηλής κατάργησης που έχουν σήμερα οι οινολόγοι-απόφοιτοι του τμήματος.

Επιθυμούμε επίσης να υπενθυμίσουμε στην πολιτεία ότι μέσω της ανάπτυξης του κλάδου μας στηρίζεται και ο σημαντικότατος & ιστορικός κλάδος της Ελληνικής Αμπελουργίας, κλάδος που ακουμπά χιλιάδες οικογένειες στην Ελληνική δοκιμαζόμενη ύπαιθρο. Συνυπολογίζοντας αυτό το τελευταίο με το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο κλάδος του Ελληνικού εμφιαλωμένου οίνου καταγράφει σημαντικότατες επιδόσεις στο χώρο των εξαγωγών, βασιζόμενος στην ποιότητα και της συνέπεια της παραγωγής του, αντιλαμβανόμαστε εύκολα το τι διακυβεύεται με την επί της ουσίας κατάργηση της Οινολογικής εκπαίδευσης στη χώρα.

Βάσει των παραπάνω καλούμε το Υπουργείου Εθνικής Παιδείας να αναθεωρήσει άμεσα το σημείο του σχεδίου "ΑΘΗΝΑ" που αφορά το Τμήμα Οινολογίας του ΤΕΙ ΑΘΗΝΩΝ επιτρέποντας του έτσι να συνεχίσει το έργο του ως αυτόνομο Τμήμα και ενδεχομένως στο μέλλον αναβαθμίζοντας το και σε αυτόνομη Σχολή, εξέλιξη που θα την κρίναμε ως ιδιαιτέρως θετική.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 272 επισκέπτες συνδεδεμένους