Εκτύπωση
PDF

4-2-2013

ΗΠΑ: Στροφή των αγροτών στην Καλιφόρνια, στην αμπελοκαλλιέργεια εξ΄αιτίας του νερού

Στροφή στην οινοπαραγωγή κάνουν πολλοί αγρότες στις ΗΠΑ, απομακρυνόμενοι από την καλλιέργεια του αβοκάντο, η οποία συνιστούσε κάποτε μια ιδιαίτερα επικερδή επιχείρηση προσφέροντας ετήσια έσοδα έως και 100.000 δολαρίων.

Το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος ύδρευσης είναι αυτό που οδηγεί αρκετούς παραγωγούς στο ξερίζωμα των δέντρων και στην στροφή προς την καλλιέργεια  αμπελιών.
Πολλοί αγρότες στην  περιοχή του Σαν Ντιέγκο αντικαθιστούν τα δένδρα αβοκάντο με αμπέλια και εξασφαλίζουν άδειες για την λειτουργία οινοποιείων, επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της “WSJ”.
H συνολική έκταση της περιοχής όπου καλλιεργούνται αβοκάντο στην κομητεία Εσκονδίδκο της Καλιφόρνιας μειώθηκε στα 17.763 ακρ (περίπου 7.500 εκτάρια) το 2011, από 26.012 ακρ προ πενταετίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της αγροτικής υπηρεσίας της Κομητείας του Σαν Ντιέγκο.
Εν τω μεταξύ, οι αμπελώνες στην περιοχή αυξήθηκαν στα 416 ακρ (168 εκτάρια) το 2011, από 309 ακρ πριν από πέντε χρόνια.
Η ζήτηση για αβοκάντο στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ η τιμή τους είχε ενισχυθεί σημαντικά στην διάρκεια της περιόδου 2010 – 2011, εξαιτίας της μικρής σοδειάς. Αλλά οι τιμές υποχώρησαν πέρυσι, λόγο αυξημένης παραγωγής. Το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς  προέρχεται από Μεξικό και Χιλή.
Τα σταφύλια αποτελούν δελεαστική εναλλακτική για τους αγρότες του Σαν Ντιέγκο, καθώς χρειάζονται σχετικά λιγότερο νερό, ευδοκιμούν σχετικά εύκολα στην περιοχή, ενώ τα οινοποιεία αποτελούν και πόλο έλξης για επισκέπτες.
Η είδηση αναδημοσιεύεται από την Ναυτεμπορική 4/2/2013.

 

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 101 επισκέπτες συνδεδεμένους