Εκτύπωση
PDF

28 Ιανουαρίου 2013

Copa-Cogeca: Ικανοποίηση για τον τομέα οίνου, όμως σωστή αλλά άτολμη η απόφαση στο ευρωκοινοβούλιο για την ΚΑΠ

 

Τα μέτρα που ψηφίστηκαν, στις 23 Ιανουαρίου, από την Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση

και είναι σαφώς βελτιωμένα σε σχέση με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά δεν προχωρούν αρκετά, τόνισαν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca χαιρετίζοντας την συγκεκριμένη ψηφοφορία σχετικά με το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε.

Επίσης, επεσήμαναν ότι η ταχεία και θετική απόφαση σχετικά με τη νέα ΚΑΠ και τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το διάστημα 2014-2020 είναι ζωτικής σημασίας για τον τερματισμό της αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες.

Αναλυτικότερα, επί του θέματος, ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, δήλωσε «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε ότι ότι κάποια από τα αιτήματά μας έχουν ληφθεί υπόψη. Χαιρετίζουμε την ψήφο των ευρωβουλευτών υπέρ της ρύθμισης του δυναμικού παραγωγής των οίνων της ΕΕ. Χαιρετίζουμε, επίσης, την αύξηση της ευελιξίας όσον αφορά τα μέτρα για το πρασίνισμα της ΚΑΠ. Ειδικότερα, οι συμβιβαστικές τροπολογίες προσφέρουν κάποια ευελιξία όσον αφορά τη διαφοροποίηση των καλλιεργειών και τους μόνιμους βοσκότοπους. Αλλά έχουμε σοβαρές ανησυχίες ότι η ΕΕ θα είναι το μόνο κράτος που θα έχει περικοπές στο γεωργικό δυναμικό της σε μια εποχή όπου υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων. Η παγκόσμια ζήτηση τροφίμων αναμένεται να αυξηθεί κατά 70% μέχρι το 2050 και η αστάθεια της αγοράς είναι διαρκώς σε αύξηση».

Και συνέχισε «Ορισμένα στοιχεία της ψηφοφορίας, επίσης, έρχονται σε αντίθεση με τους στόχους της ΚΑΠ. Συγκεκριμένα, είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μεταφορά πόρων από τον πρώτο στο δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ, η οποία έχει προταθεί από τους ευρωβουλευτές. Ο ρόλος του πρώτου πυλώνα είναι σημαντικότερος από ποτέ, προκειμένου να διασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια της Ε.Ε., η σταθερότητα και η βιωσιμότητα. Ανησυχούμε, επίσης, επειδή τα κράτη μέλη θα είναι σε θέση να δώσουν πολύ διαφορετικά επίπεδα κονδυλίων στα διάφορα μέτρα γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού μεταξύ τους».

Εν τω μεταξύ η τελική ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου επί του νομοθετικού ψηφίσματος έχει αναβληθεί έως ότου υπάρξει απόφαση για το μέλλον του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για αυτό ο κ. Pesonen κάλεσε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να καταλήξουν σε μια ταχεία και θετική απόφαση σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ 2014-2020, ώστε να εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ εγκαίρως. Όπως είπε, η αβεβαιότητα προκαλεί στους αγρότες την αναβολή λήψης σημαντικών παραγωγικών και επενδυτικών αποφάσεων. Οι γεωργικές δαπάνες, οι οποίες είναι λιγότερες από το 1% των δημοσίων δαπανών, θα πρέπει να διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα μέχρι το 2020, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα έχουμε ένα βιώσιμο αγροτικό τομέα που θα ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση τροφίμων και την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές της ΕΕ, ανέφερε καταλήγοντας.

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 45 επισκέπτες συνδεδεμένους