Εκτύπωση
PDF

22 Ιανουαρίου 2013

Νότιος Αφρική και Αυστραλία: οι πόλοι του νότου και του χύμα κρασιού

Για πρώτη φορά στην αντίστοιχη ιστορία τους όσον αφορά το κρασί τους, η Νότια Αφρική και η Αυστραλία εξήγαγαν περισσότερο χύμα κρασιά

παρά εμφιαλωμένα. Το 2012, οι κλάδοι των δύο χωρών αντιμετώπισαν πολύ διαφορετικές συνθήκες, εξαιτίας της ανταγωνιστικότητας των συναλλαγματικών ισοτιμιών τους (γενικά ευνοϊκές για τη Νότια Αφρική, δυσμενείς για την Αυστραλία). Πέρσι, οι εξαγωγές οίνου της Νότιας Αφρικής πέτυχαν ένα νέο ρεκόρ όγκων: 4,17 εκατομμύρια εκατόλιτρα εξήχθησαν (+17% σε σύγκριση με το 2011). Επιβεβαιώνοντας την τάση που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, το 59% αυτών των κρασιά εξάγονται χύμα.

Οι εξαγωγές της Αυστραλίας επίσης αυξήθηκαν σε όγκο (+3% σε σύγκριση με το 2011), φτάνοντας τα 7,12 εκατομμύρια εκατόλιτρα, αλλά μειώθηκαν σε αξία (-2%), με 1,85 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (δηλ. 1 , 45 δισ. ευρώ). Η πτώση στην τιμή σχετίζεται με την σημαντική αύξηση σε φορτία χύδην.

 

Αντιπροσωπεύοντας το 52% του όγκου των οίνων που εξήχθησαν κατά το κινητό έτος που έληξε τον Ιούνιο του 2012, αυτό το είδος των εξαγωγών θα είναι για το έτος 2012 πάνω από το 55% των μεταφερόμενων όγκων. Η μέση τιμή του εμφιαλωμένου και χύμα κρασιού που εξαγεται είναι κατά μέσο όρο 4,43 και 1,03 AUD / λίτρο (αντίστοιχα +3% και +2% σε σύγκριση με το 2011).

Η Sue Birch (Διευθύνων Σύμβουλος Οίνων της Νότιας Αφρικής), δήλωσε ότι "κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, οι συνολικές εξαγωγές χύμα των βασικών χωρών του Νέου Κόσμου αυξήθηκαν από 20% έως πάνω από 50%, στο πλαίσιο μιας αγοράς σε παγκόσμια ύφεση. "Εάν η Νότια Αφρική προτιμά να τονίσει τον προσανατολισμό σε ηθική βάση (το 65% των κρασιών" δίκαιου εμπορίου "που πωλούνται στον κόσμο είναι προέλευσης Νοτίου Αφρικής), η Αυστραλία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των αγορών των ασιατών γειτόνων της. Ο Andrew Cheesman (Διευθύνων Σύμβουλος Οίνων της Αυστραλίας) αναφέρει ότι το 2012 «Οι αυστραλιανές εξαγωγές του εμφιαλωμένου κρασιού στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 15% σε όγκο, φθάνοντας τα 35 εκατομμύρια λίτρα, με μια μέση αύξηση των τιμών της τάξης του 6% (6.39 AUD / l)».

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 53 επισκέπτες συνδεδεμένους