Εκτύπωση
PDF

7 Ιανουαρίου 2013

ΚΕΟΣΟΕ: Επιτακτική ανάγκη η μετάθεση της δόσης του άτοκου δανείου (2009/10), ή μετατροπή της σε μακροπρόθεσμο δάνειο

Η ΚΕΟΣΟΕ εντείνει τις ενέργειές της για να δοθεί λύση στην διευκόλυνση αποπληρωμής των άτοκων δανείων, αφού παρά τις προσπάθειες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της ΚΕΟΣΟΕ δεν κατέστη δυνατόν μέχρι σήμερα να δοθεί παράταση κατά ένα έτος, των δόσεων του άτοκου δανείου που έλαβαν οι οινοποιητικές επιχειρήσεις για την παραλαβή των σταφυλιών περιόδου 2009/10.

Είναι πλεονασμός να αναφερθούν και πάλι στις δυσμενείς συνθήκες στις οποίες έχουν περιέλθει οι οινοποιητικές και κυρίως οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις εξαιτίας της μηδενικής σχεδόν ρευστότητας που προέρχεται από την πρωτοφανή ύφεση στην αγορά, απότοκο της οικονομικής κρίσης.

Δεδομένου ότι ήδη με ημερομηνία 31/12/2012 η πρώτη δόση του δανείου κατέστη ληξιπρόθεσμη και πολλά οινοποιεία αδυνατούν να την καταβάλλουν, οι επιπτώσεις θα είναι οδυνηρές, αφού το σύνολο του άτοκου δανείου (ΦΕΚ Β 2155/2009, ΥΑ 2/65089/0025/2.10.2009) θα καταστεί απαιτητό, με αποτέλεσμα την βεβαίωση των οφειλών από τις κατά τόπους ΔΟΥ της έδρας των οινοποιείων.

Μια τέτοια εξέλιξη θα αποβεί μοιραία για την βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτήν, γεγονός που αποτελεί πλέον στη χώρα μας συνήθη κατάληξη, που σηματοδοτεί την αποσύνθεση του παραγωγικού της ιστού.

Προκειμένου συνεπώς να αποφευχθούν, οι δραματικές αυτές εξελίξεις, εάν δεν καταστεί εφικτή η χρονική μετάθεση της δόσης,  είναι επιτακτικό να εξετασθεί η προοπτική μετατροπής της εκάστοτε ληξιπρόθεσμης δόσης, σε μακροπρόθεσμο έντοκο δάνειο με ενδεχόμενη την άρση της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου.

Μια τέτοια ενέργεια θα δημιουργούσε συνθήκες βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις του οινοποιητικού τομέα, ειδικά σήμερα που ακόμη και η πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω του τραπεζικού δανεισμού είναι σχεδόν απαγορευτική, με αποτέλεσμα εν τέλει να θίγεται αυτός καθ’ αυτός ο αγροτικός πληθυσμός.          

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 346 επισκέπτες συνδεδεμένους