Εκτύπωση
PDF

17 Δεκεμβρίου 2012

Η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου προτείνει να διατηρηθούν τα δικαιώματα φύτευσης για όλους τους οίνους (ΠΟΠ, ΠΓΕ και χωρίς γεωγραφική ένδειξη)

Την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για τα δικαιώματα φύτευσης παράδωσε την τελική της έκθεση στον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας Dacian Cioloş (που είχαν σχηματίσει την ομάδα εστίασης τον Ιανουάριο). Το κύριο συμπέρασμα των εμπειρογνωμόνων είναι η συναίνεση μεταξύ των 27 Κρατών Μελών της ΕΕ, των εκπροσώπων των πολιτικών και των στελεχών της Ομάδα Υψηλού Επιπέδου «για την απόλυτη αναγκαιότητα της διατήρησης ενός πλαισίου φυτεύσεως εντός της ΕΕ για όλες τις κατηγορίες των κρασιών (προστατευομένων ονομασιών προέλευσης, προστατευομένων γεωγραφικών ενδείξεων και τους οίνους χωρίς γεωγραφική ένδειξη) μετά το τέλος του σημερινού καθεστώτος (σημείωση:. 31 Δεκεμβρίου του 2015) "

Οι εκπρόσωποι των οινοπαραγωγών Κρατών Μελών δήλωσαν ικανοποιημένοι με αυτή την εξέλιξη που προβλέπει "ένα σύστημα ρύθμισης του δυναμικού της αμπελουργικής παραγωγής (...) σε όλα τα κράτη μέλη και όλες τις κατηγορίες των κρασιών." Ωστόσο, οι επαγγελματικές οργανώσεις απαιτούν βελτίωση του συστήματος που προτείνεται στην παρούσα έκθεση. Στα συμπεράσματά τους, οι εμπειρογνώμονες της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου έχουν πράγματι προχωρήσει "σε ένα σύστημα επέκτασης των αδειών για νέες φυτεύσεις που διαχειρίζονται τα κράτη μέλη, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις που έχουν καθοριστεί από αντιπροσωπευτικές επαγγελματικές οργανώσεις ".

Στην πράξη, μια ρήτρα διασφάλισης θα οριστεί το ποσοστό των νέων φυτεύσεων που θα επιτρέπεται για κάθε Κράτος Μέλος. Εάν οι επιλέξιμες μεμονωμένες αιτήσεις προς το κράτος είναι κάτω από το επιτρεπόμενο ποσοστό, όλα τα αιτήματα θα πρέπει να εγκρίνονται. Εάν όχι οι άδειες θα χορηγούνται με βάση προτεραιότητες και στόχους που θα τεθούν σε επίπεδο ΕΕ. Θα ισχύουν για τρία χρόνια, και θα είναι μεταβιβάσιμες.

Η πρόταση της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου προβλέπει το νέο σύστημα να εφαρμοστεί μετά την 31/12/2018 (!!!), ημερομηνία μέχρι την οποία θα εφαρμοσθεί το υφιστάμενο σύστημα, επίσης προβλέπεται στο νέο σύστημα για την κατανομή των νέων φυτεύσεων στους ΠΟΠ και ΠΓΕ να εμπλέκονται και οι επαγγελματικές Οργανώσεις.   

Τα συμπεράσματα της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου (συμπεριλαμβανομένων και των μεταβατικών διατάξεων) θα παρουσιαστούν στις 19 Δεκεμβρίου στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Γεωργίας, στο πλαίσιο του προτεινόμενου κανονισμού της ενιαίας κοινής οργάνωσης αγοράς.

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 109 επισκέπτες συνδεδεμένους