Εκτύπωση
PDF

13 Νοεμβρίου 2012

Χύμα κρασιά: Ο OIV επιδιώκει νέο πλαίσιο τελωνειακών κωδικών για τα υψηλής απόδοσης αμπέλια

Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV), αρχίζει να μελετά στο θέμα των χύμα οίνων μια ενδιαφέρουσα ανάλυση. Ο Διευθυντής του, Federico Castellucci δήλωσε ότι από το 2000, οι εξαγωγές κρασιού αντιπροσωπεύουν μια συνεχώς αυξανόμενη δραστηριότητα, ενώ παράλληλα και το μερίδιο των εξαγωγών χύμα αυξήθηκε επίσης, από 31% το 2001 σε 38% το 2012. Ενώ όμως αυτοί οι όγκοι μέχρι τώρα αντιπροσωπεύουν μόνο το 10% της αξίας των εξαγωγών, οι αλλαγές που συμβαίνουν θα μεταβάλλουν την σημερινή εικόνα.

Από τη μία πλευρά, το αυξανόμενο ποσοστό αυτών των εξαγωγών χύμα οίνων, αφορά τη μεσαία γκάμα, αφού τα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία αναφέρονται σε πωλήσεις άνω των 2 lt. Πρόκειται για συσκευασίες που δεν αποθαρρύνουν τους καταναλωτές, κυρίως στις σκανδιναβικές, αγορές οίνων. Αυτό το φαινόμενο έχει επίσης επιφέρει μια μετατόπιση στην προστιθέμενη αξία, από τον παραγωγό προς τον έμπορο, αλλά και από τις χώρες παραγωγής προς τις χώρες εισαγωγής και της εκ νέου-επανεξαγωγής με υψηλή απόδοση για τις εφοδιαστικές αλυσίδες, όπως στη Γερμανία και στις Κάτω Χώρες, στις σκανδιναβικές αγορές, αλλά και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά, η χαμηλή παραγωγή του 2012 (248 εκατ. hl) με κατανάλωση περίπου στο ίδιο επίπεδο, θα οδηγήσει σήμερα, σύμφωνα με τον διευθυντή του OIV, σε μια γενική αύξηση των παγκόσμιων τιμών και, ως εκ τούτου στην εξαφάνιση φθηνότερων τιμών.

Για τους λόγους αυτούς, ο OIV παίρνει δύο πρωτοβουλίες. Η πρώτη είναι να ζητήσει την τροποποίηση των τελωνειακών κωδικών για συσκευασίες λιγότερο από 10 λίτρα, προκειμένου να διαχωριστούν τα στατιστικά στοιχεία για τους επαγγελματίες και τους καταναλωτές. Η δεύτερη είναι η έκδοση ενός οδηγού κανόνων για την διάκριση υψηλής απόδοσης αμπελιών στην προοπτική της ευρωπαϊκής αμπελουργίας να παράγει οίνους χωρίς γεωγραφική ένδειξη. Αυτός ο οδηγός βασίζεται εν μέρει στις εμπειρίες των χωρών του νοτίου ημισφαιρίου όσον αφορά την αμπελουργία ακριβείας και θα πρέπει να είναι διαθέσιμος μεταξύ των μηνών Μαΐου και Ιουνίου του 2013, όταν θα διεξαχθεί το επόμενο συνέδριο του OIV στο Βουκουρέστι.

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 77 επισκέπτες συνδεδεμένους