Εκτύπωση

10 Σεπτεμβρίου 2014

Τρύγος 2014: H παραγωγή κρασιού  στην Χιλή ακρωτηριάστηκε  από την κατάψυξη (-22.8%)

Μετά από ένα ρεκόρ παραγωγής το 2013 (12,82 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου, + 2,3% σε σύγκριση με το 2012), η Χιλή καταγράφει μια σοβαρή πτώση της  συγκομιδής το 2014 μόλις 9,9 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου (-22.8% σε σύγκριση με το 2013).

Ο αμπελώνας της Χιλής αντιμετώπισε  μια πολύ δύσκολη περίδο, που χαρακτηρίστηκε  από τους παγετούς στα τέλη του 2013 και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, που αποδεκάτισαν το δυναμικό παραγωγής.
Τελικά η σοδειά  του 2014 αγγίζει μια παραγωγή  μεγαλύτερη από την πολύ μικρή συγκομιδή του 2010 (7,45 εκατομμύρια εκατόλιτρα -14% σε σύγκριση με το 2009).

Για τους οινοπαραγωγούς της Χιλής, ο παγετός  του 2014 είναι  εξίσου καταστροφικός όσο και ο σεισμός του 2010.
Αποτελώντας  την κύρια κατηγορία οίνων της Χιλής (85% της συγκομιδής του 2014), οι οίνοι με γεωγραφική ένδειξη (con denominacion de origen) κατέγραψαν  πτώση 21,7% στον όγκο παραγωγής τους (8,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα). Η παραγωγή των οίνων χωρίς γεωγραφική ένδειξη μειώθηκε κατά 19%, φθάνοντας στα 1,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Για τους επιτραπέζιους οίνους (που παράγονται από επιτραπέζια σταφύλια), η μείωση είναι ακόμη πιο έντονη, και φθάνει  στο -46% (ή 0,39 εκατομμύρια εκατόλιτρα).

Όντας η πρώτη  ποικιλία σταφυλιών στη Χιλή (με το 36% του όγκου)  τα cabernet sauvignon μειώθηκαν κατά 19,3%  το 2014. Η  συγκομιδή του Chardonnay  μειώθηκε  κατά 38%,  - 35% το Carmenere, το Sauvignon Blanc - 26% ...

Αυτή η έντονη μείωση της παραγωγής της Χιλής έρχεται μετά από δύο χρονιές ρεκόρ και  τα αποτελέσματά της,  στις παγκόσμιες τιμές των  χύμα είναι ακόμα ασαφείς.

Η  Anya Robson (χρηματιστηριαή  Murphy)  πρόσφατα εκμυστηρεύτηκε στο περιοδικό Harper ότι "τα οινοποιεία εξακολουθούν να έχουν μεγάλα  αποθέματα , ειδικά στους  ερυθρούς οίνους από το 2013. Η πτώση της παραγωγής το 2014 δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές, στο παγκόσμιο εμπόριο όπως μπορούσε κανείς να περιμένει. "