Εκτύπωση

6 Σεπτεμβρίου 2012

Πορτογαλία: αυξημένη συγκομιδή, παρά τις αντίξοες καταστάσεις

Το 2012, η Πορτογαλία αναμένεται να παράγει μεταξύ 5,8 και 5,9 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου, δηλαδή αύξηση της τάξης του 4 με 5% σε σύγκριση με το 2011

σύμφωνα με τα στοιχεία του πορτογαλικού Ινστιτούτου Αμπέλου και Οίνου. Η πρώτη οινοπαραγωγός περιοχή, το Douro παράγει 1,38 εκατομμύρια εκατόλιτρα, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 4,5% σε σύγκριση με το 2011, αλλά μια μείωση της τάξης του 3% πάνω από το μέσο όρο της πενταετίας. Το χαλάζι και η ξηρασία, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι η αιτία της μειωμένης απόδοσης του δυναμικού, το οποίο θα ήταν πολύ υψηλότερο.

Ο αμπελώνας της Λισαβόνας θα παράγει 992.000 εκατόλιτρα (+20% σε σύγκριση με το 2011), γεγονός που σημαίνει επιστροφή σε φυσιολογικά επίπεδα παραγωγής μέσω καλύτερου ελέγχου των μυκητολογικών ασθενειών (ωίδιο και περονόσπορος). Μεγάλες μειώσεις στην παραγωγή, ωστόσο, ανακοίνωσαν οι περιοχές του Minho, με 696 000 εκατόλιτρα ανακοίνωσε (-15% σε σύγκριση με το 2011) και ο αμπελώνας του Beiras, με 779 000 hl (-4,6%). Στην Alentejo, θα παραχθούν το 2012, 940.000 εκατόλιτρα (-3% σε σύγκριση με το 2012), το οποίο βρίσκεται στο μέσο όρο της πενταετίας.