Εκτύπωση

Carignan

Ισπανικής προέλευσης παλαιά ποικιλία, καλλιεργείται στα ανατολικά Πυρηναία και στην περιοχή Midi από τον 12ο αιώνα. Aπό τις πλέον διαδεδομένες στον κόσμο ποικιλίες, καλλιεργείται συστηματικά στη Γαλλία (2.000.000 στρ.), την Ισπανία (800.000 στρ.), το Αλγέρι (110.000 στρ.), τις ΗΠΑ (110.000 στρ.). Τα τελευταία, όμως, χρόνια η καλλιέργεια της ποικιλίας σημειώνει αισθητή υποχώρηση.
Αναφέρεται ως Carignan noir, Catalan, Roussillonen, Matarό, Tinto Mazuela, Mazuela, Cariñena, Monestel και με άλλες ονομασίες και απαντούν και δύο χρωματικές παραλλαγές (Carignan gris, Carignan blanc).
Η εισαγωγή της στην Ελλάδα έγινε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και συνιστάται για τα αμπελουργικά διαμερίσματα της Κρήτης, της Θράκης, της Στερεάς Ελλάδας και για τους νομούς Ηλείας, Καρδίτσας, Λακωνίας, Λάρισας και Μεσσηνίας.