Εκτύπωση
PDF

25 Iουλίου 2012

COPA COGECA: Το παράδειγμα της Ελλάδας ζήτησε ο πρόεδρος T. Coste ν΄ακολουθήσουν οι υπόλοιπες χώρες για την ανάλυση των επιπτώσεων κατάργησης της Ενιαίας Ενίσχυσης

Συνεδρίασε στις Βρυξέλλες (17/7//2012), η Ομάδα Οίνος της Copa – Cogeca  με πλούσιο θεματολόγιο, στην οποία συμμετείχε η ΚΕΟΣΟΕ.
Προ ημερησίας διάταξης οι αντιπρόσωποι των Κ/Μ ενημερώθηκαν για την απόφαση του Ο.I. V. ,να αποδεχθεί την παραγωγή  αποαλκοολομένων οίνων, μέσω δυνατότητας αφαίρεσης αλκοόλης κατά 20%. Παρ΄ότι στον Ο.Ι.V. ο  ορισμός είναι περιγραφικός, δηλαδή το αποαλκοολομένο προϊόν θεωρείται ποτό με μερική αφαίρεση αλκοόλης που βασίζεται στον Οίνο, η Ομάδα έχει την άποψη ότι κάθε αναφορά στην περιγραφή της λέξης «Οίνος» θα δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά, όταν μάλιστα τα αποακλοολομένα προϊόντα δεν έχουν καμία γευστική συγγένεια με το κρασί.
Στην συνέχεια της συνεδρίασης  συζητήθηκε η αποτελεσματικότητα και το περιεχόμενο των Εθνικών προγραμμάτων Στήριξης (Εθνικοί φάκελοι),όπου οι αντιπροσωπίες  εξήραν τα μέτρα της αναδιάρθρωσης και της Προβολής Προώθησης, αφού άλλωστε τα δύο αυτά μέτρα απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού.  Τα πλέον «αδρανή» μέτρα θεωρούνται ότι είναι αυτό του «πράσινου τρύγου» (Ιταλία μόνο), καθώς και αυτό του Ταμείου Αλληλοβοήθειας αφού κανένα Κ/Μ δεν τα  χρησιμοποιεί.
Η συζήτηση έγινε εξ΄αφορμής των διαβουλεύσεων  που έχουν ξεκινήσει για την τροποποίηση της Ενιαίας ΚΟΑ σε συνδυασμό μάλιστα με την ΚΑΠ 2020
Στο πλαίσιο αυτό τονίσθηκε η σημασία του μέτρου της «Απόσταξης Κρίσης» ως του μόνου ρυθμιστικού εργαλείου της αγοράς, ενώ δεν έλειψαν και οι συγκρουσιακές αναφορές στην πλήρη κατάργηση της χρήσης ζάχαρης ως μέσου εμπλουτισμού (Νότιες χώρες) σε αντίστιξη με την κατάργηση του μέτρου εμπλουτισμού με συμπυκνωμένο γλεύκος.
Όσον αφορά την εξέλιξη των διαβουλεύσεων για την ΚΑΠ 2020 σε σχέση με την ΚΟΑ Οίνου, αναφέρθηκε ότι στην εισήγηση του αρμόδιου για το θέμα ευρωβουλευτή του Λαϊκού Κόμματος (Μ. Dantin) υπεβλήθησαν 6000 !!!! τροπολογίες και φαίνεται απίθανο να τεθεί το κείμενο σε ψηφοφορία το Νοέμβριου του 2012, όπως αρχικά προβλεπόταν.
Στη συνέχεια τονίσθηκε ότι οι Copa – Cogeca θα πρέπει σύντομα να παρουσιάσουν ολοκληρωμένη πρόταση για τις προϋποθέσεις αναγνώρισης των Οργανώσεων Παραγωγών και του ρόλου τους ,ο οποίος θα πρέπει να  επικεντρωθεί στο συντονισμό των αποσύρσεων (αποστάξεις – εργαλείο διαχείρισης κρίσεων), στην διαπραγμάτευση των εισροών ,στην παρέμβαση στην αγορά, αλλά κυρίως στην συμβολαιοποίηση. (πολυετή συμβόλαια μεταξύ παραγωγών και επιχειρήσεων προκειμένου να σταθεροποιείται το αγροτικό εισόδημα).
Όσον αφορά το εν εξελίξει θέμα της ένταξης των αμπελώνων στην βασική ενίσχυση βάσει της ΚΑΠ 2020, οι αντιπρόσωποι είχαν υποχρέωση να περιγράψουν το καθεστώς Ενιαίας Ενίσχυσης που ισχύει στην χώρα τους, καθώς και τις επιπτώσεις που θα είχε τυχόν κατάργηση του καθεστώτος.
Η ΚΕΟΣΟΕ είχε αποστείλει περιγραφή του καθεστώτος που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και πλήρη ανάλυση των επιπτώσεων σε ενδεχόμενο κατάργησης του μέτρου, ή ανάλυση επιπτώσεων στην προοπτική πλήρους εφαρμογής για όλες τις επιλέξιμες εκτάσεις.
Ελλείψει  άλλων εκθέσεων ο Πρόεδρος της Ομάδας Τ Coste , κάλεσε τις υπόλοιπες αντιπροσωπείες ν΄ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΚΕΟΣΟΕ και να αποστείλουν εκθέσεις για ένα τόσο μείζον θέμα  της Ενιαίας Ενίσχυσης ,που ούτως ή άλλως θα εφαρμοσθεί από το 2014 και μετά.
Τέλος για το θέμα της συνεδρίασης της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για την απελευθέρωση των δικαιωμάτων φύτευσης, ο πρόεδρος δήλωσε τη δυσαρέσκεια του για την μεθοδολογία της δεύτερης συνεδρίασης και επισήμανε την βούληση των Κ/Μ να διατηρηθούν τα δικαιώματα φύτευσης, αλλά με καλύτερες δυνατότητες ευελιξίας ως προς την κυκλοφορία των δικαιωμάτων.
Την προϋπόθεση  της αποτελεσματικότερης κυκλοφορίας δικαιωμάτων  διασφαλίζει η δημιουργία Εθνικού Αποθεματικού ,έναντι των περιφερειακών αποθεματικών που δεν διευκολύνουν την κυκλοφορία σε Εθνικό Επίπεδο και δημιουργούν λιμνάζοντα δικαιώματα.
Να τονισθεί ότι το ΥΑΑΤ στην Ελλάδα εφαρμόζει την παρακολούθηση των δικαιωμάτων σε Εθνικό Επίπεδο με αποτέλεσμα τα δικαιώματα φύτευσης να κατανέμονται ευκολότερα σε όλη την επικράτεια.

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 355 επισκέπτες συνδεδεμένους